DHMZ je objavio da je saharski pijesak jučer stigao i u Hrvatsku.

"Zrak koji ovih dana pritječe nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu, nego i pijesak, kojeg će osobito biti u petak, a već jutros se mogao uočiti na satelitskim snimkama", napisali su iz DHMZ-a te objavili navedenu satelitsku snimku iz koje se, kako navode, "lijepo vidi pijesak koji je stigao nad naše krajeve pa će atmosfera u dijelovima zemlje biti zamućena".

Satelitske snimke potvrđuju – stigla nam je ogromna količina saharskog pijeska! Zbog toga, usprkos anticikloni i toplinskom valu, nebo najčešće neće krasiti lijepo plavetnilo, već će ono biti mutno, a ponegdje čak i žućkaste nijanse, piše Istramet.

Snažni vjetrovi uz izražena vertikalna uzdizanja zraka uzrokovali su “zarobljavanje” sitnih čestica saharskog pijeska u atmosferi. Riječ je u uobičajenoj situaciji na prednjoj stranici ciklone koja se sada nalazi na Pirenejskom poluotoku, samo će ovog puta količina prašine ponovno biti daleko veća od uobičajenih vrijednosti.

Prema prognozama grčkog SKIRON-a, sve do početka idućeg tjedna atmosfera će biti iznimno zasićena pijeskom. S dolaskom fronte i promjenom vremena, atmosfera bi se nakon vikenda trebala postupno raščistiti. (iPress/foto Istramet)