Na održanoj tiskovnoj konferenciji u Kanfanaru predstavljen je program 22. po redu Dvigrad festivala – međunarodnog festivala rane glazbe.

Ovaj festival, koji je pred više od dva desetljeća krenuo s održavanjem s ciljem dodatne valorizacije i promocije Dvigrada kroz glazbu prošlih stoljeća, danas su predstavili Darko Solter – novi umjetički ravnatelj Festivala, Silvio Richter – umjetnički kodirektor Ansambla Responsorium i Sandro Jurman – načelnik Općine Kanfanar.

Ispred Općine Kanfanar, načelnik Sandro Jurman pozdravio je novo vodstvo Dvigrad festivala, uz zahvale dosadašnjem umjetničkom ravnatelju i samom inicijatoru ovog festivala gdinu. Alojziju Prosoliju. Istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da su koncerti ovog festivala uvijek kao imperativ imali kvalitetu izvođača i u kanfanarsku općinu kroz ove godine dovodili na desetke renomiranih nacionalnih, ali i brojnih inozemnih glazbenih sastava, a posebna važnost Festivala je i u tome što doprinosi dodatnoj promociji Dvigrada, koji je Općini Kanfanar već dugi niz godina u fokusu i kojega se kontinuirano nastoji kvalitetnije valorizirati.

Novi umjetnički ravnatelj Dvigrad Festivala, Darko Solter, zahvalio je Općini Kanfanar na partnertstvu kroz sve ove godine kao i ugodnom nastavku suradnje u ovom novom, osvježenom ciklusu Dvigrad Festivala. Najavivši ovogodišnji program, predstavio je koncerte koji će se održati tijekom lipnja i rujna. Prvi koncert, ujedno i otvaranje Dvigrad festivala, održat će se u subotu 22.6. u bazilici svete Sofije u Dvigradu, s početkom u 21 sat. Koncert otvaranja upriličit će švicarski ansambl Canticum Tromoborum koji će programom pod nazivom „Cantus firmi“ dovesti melodije renesansne glazbe za glasne insturmente.

Nakon prvog koncerta slijedi ljetna pauza uoči nastavka koncertnog programa u rujnu, kada su na repertoaru tri koncerta. Dana 7.9. u bazilici sv. Martina u Sv. Lovreču koncert „Skok u barok“ izvest će Trio Ivaniš – Paro – Mršić, a zatim slijedi koncert „Guillaume de Machaut“ u crkvi sv. Eufemije u Rovinju u izvedbi glazbenog sastava „Cappella Mariana“ iz Praga, da bi Festival završio 29.9., također u Rovinju (crkva sv. Franje), koncertom „Vulnerasti cor meum“ renomiranog ansambla Responsorium iz Zagreba.

O značaju Festivala za valorizaciju rane glazbe govorio je i Silvio Richter koji je rekao kako se nekada glazbu nastojalo prilagoditi promjenama koje svako razdoblje nosi, a danas nam glazba služi da nas vrati u vremena u kojima je nastala. Kao član ansambla Responsorium kojim će se u rujnu zatvoriti Dvigrad festival, govorio je o fokusu ovog ansambla na interpretaciju glazbe hrvatskih skladatelja i pozvao publiku da poprate sve koncerte ovoga ljeta.

Svi programi Dvigrad festivala su besplatni, a festival se održava uz pomoć Općine Kanfanar, Istarske županije te brojnih sponzora, i uz posebno pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske i Papinskog instituta za sakralnu glazbu u Rimu. (iPress)