U Medulinu je u četvrtak održana prva konferencija i predstavljanje projekta "Izgradnja Centra za starije osobe Medulin" u prepunoj dvorani Dobrovoljnog vatrogasnog društva.  Konferenciji su nazočili mnogi ugledni gosti i uzvanici iz lokalne zajednice i šire.

Projekt "Izgradnja Centra za starije osobe Medulin" vrijedan je ukupno 8.500.000,00 eura, od čega je gotovo 6.140.000,00 eura osigurano putem EU sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Osim same izgradnje Centra za starije osobe, u projekt je uključeno i opremanje Centra te nabava vozila za potrebe izvainstitucionalnih usluga. Sam Centar za starije osobe će, uz uslugu smještaja, nuditi i brojne izvainstitucionalne usluge: uslugu poludnevnog i cjelodnevnog boravka, uslugu pomoći u kući, uslugu savjetovanje i podrške i uslugu smještaja za vrijeme privremene spriječenosti njegovatelja. Nadalje, Centar će nuditi i razne pomoći u vidu prijevoza korisnika i drugih potrebitih do medicinskih ustanova i dostavu lijekova. Planirani rok za dovršetak Centra za starije osobe Medulin je 02. veljače 2026. godine.

Među prisutnima su bili načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, župan Istarske županije Boris Miletić, te predstavnici projektantske tvrtke Studio 92, Igor Miletić i glavni projektant Robert Dragogna. Konferenciji su također nazočili vijećnici, članovi vijeća mjesnih odbora, direktori općinskih tvrtki, ravnatelji općinskih ustanova, općinski pročelnici, kao i predstavnici sektora zdravstva i skrbi za starije osobe, uključujući predstavnike Doma za starije osobe Alfredo Štiglić i predstavnike Crvenog križa. Posebno nas raduje što su događaju prisustvovali i brojni umirovljenici, čime su pokazali svoju podršku i zainteresiranost za ovaj projekt, što nas ispunjava ponosom i dodatno motivira u našem radu.

Načelnik Ivan Kirac u svom je govoru izrazio ponos i zadovoljstvo što su mještani Općine Medulin konačno dočekali ovaj važan trenutak. "Vidjeti Općinu Medulin kao zajednicu koja aktivno brine o svojim starijim mještanima ispunjava me izuzetnim ponosom i radošću. Ovaj projekt nije samo infrastrukturni poduhvat, već simbol naše zajedničke vizije i predanosti poboljšanju kvalitete života svih naših mještana", istaknuo je Kirac.

Govoreći o putu do ostvarenja ovog projekta, načelnik je istaknuo važnost suradnje i timskog rada: "Ponosan sam što smo u tako kratkom roku uspjeli realizirati ono što se mnogima činilo nemogućim i ovom prilikom zahvaljujem svim mojim djelatnicima u općini koji su do zadnjeg trenutka davali maksimum da bi danas bili ovdje gdje jesmo. Imao sam viziju, imao sam cilj, a oni su mi pomogli to ostvariti", naglasio je Kirac.

- Ovo predstavlja veliki iskorak naprijed za regiju. Posebno sam sretan što Centar za starije osobe u Medulinu uključuje i usluge izvannstitucionalne skrbi, što je naglašeno kao prioritet u cijeloj Europi, rekao je Miletić koji je pohvalio Općinu Medulin za inicijativu i uspješno povlačenje EU sredstava za ovaj projekt.

Jedan od ključnih dijelova događanja bila je panel rasprava koja je okupila paneliste: načelnika Ivana Kirca, župana Borisa Miletića, pročelnicu Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Suzanu Racan Stern, voditeljicu Odsjeka za mjesnu samoupravu i EU projekte Anu Žufić i glavnog projektanta Roberta Dragognu. Rasprava je bila usmjerena na izazove i mogućnosti u realizaciji projekta, važnost suradnje s lokalnim organizacijama i zajednicom te buduće planove za poboljšanje skrbi za starije osobe.

Ana Žufić naglasila je važnost kontinuiranog rada na povlačenju EU fondova kako bi se osigurala dugoročna održivost projekta i dodatne usluge za starije osobe. "Naša Općina će nastaviti s prijavama na različite EU natječaje kako bismo osigurali daljnja sredstva za poboljšanje položaja naših umirovljenika. Ukoliko se ukaže prilika, planira se izgradnja dnevnog boravka u Banjolama i daljnji razvoj izvaninstitucionalnih usluga, kao i brojnih kreativnih i rekreativnih sadržaja za naše umirovljenike", izjavila je Žufić.

Robert Dragogna govorio je o arhitektonskim specifičnostima i izazovima projekta. "Dizajn Centra je osmišljen kako bi pružio maksimalnu udobnost i funkcionalnost korisnicima. Ponosan sam na timski rad koji je uložen u ovaj projekt i vjerujem da će Centar postati uzor za slične ustanove", rekao je Dragogna.

Suzana Racan Stern istaknula je bogati socijalni program, preko 250.000,00 eura koje Općina Medulin izdvaja za skrb za starije osobe. "Redovito pomažemo 38 umirovljenika s najnižim mirovinama mjesečnim iznosom od 55,00 eura, te sufinanciramo nabavu lijekova, ogrjeva, zdravstvenu pomoć u kući i pogrebne troškove. Osiguravamo besplatan javni prijevoz i minibus koji povezuje sva mjesta u Općini. Prošle godine isplatili smo 447 božićnica od 50 do 100 eura, za što smo izdvojili 31.000 eura. Ove godine planiramo 100.000 eura, čime ćemo povećati broj korisnika i iznose božićnica," kazala je Racan Stern.

Načelnik Ivan Kirac istaknuo je kako je želja bila stvoriti Centar za starije osobe koji će biti mnogo više od obične zgrade. „Planiramo stvoriti mjesto koje će biti prilagođeno specifičnim potrebama naših starijih mještana, uključujući i specijalizirane prostorije poput centra za dijalizu i barokomore.“ Nadalje, načelnik Kirac osvrnuo se na financiranje projekta, koji se planira kroz kombinaciju bespovratnih sredstava, proračunskih sredstava i drugih dopstupnih izbora financiranja.

Panel rasprava omogućila je prisutnima da dobiju detaljan uvid u sve aspekte projekta i planove za budućnost, a sudionici su imali priliku postavljati pitanja i davati svoje prijedloge.

Konferencija je završena pozivom na zajedničko druženje uz prigodni domjenak. Načelnik Ivan Kirac zahvalio je svima na sudjelovanju, naglašavajući važnost zajedništva i suradnje u realizaciji ovakvih projekata koji značajno doprinose kvaliteti života svih mještana općine Medulin. (iPress)