Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić susreo se danas s Krešimirom Bronićem, ravnateljem Srednje škole Mate Balote i Tatjanom Gulić Pisarević, ravnateljicom Turističko-ugostiteljske škole Anton Štifanić, vezano za upravo dovršene upise u srednje škole u Poreču. Sastanku su se pridružile i gradska pročelnica za društvene djelatnosti Tihana Mikulčić i suradnica Nadia Štifanić Dobrilović.

Ove su godine osmaši Poreča i Poreštine, ali i cijele Istre iskazali veliki interes za porečke srednje škole. Tako će u novu školsku godinu po prvi put biti upisana dva razreda opće gimnazije, dva razreda ekonomske škole te po jedan razred jezične gimnazije i agrotehničara u SŠ Mate Balote, dok su povećane kvote i u TUŠ Antona Štifanić, prvenstveno za smjer hotelijersko-turističkog tehničara.

Ravnatelji su se zahvalili gradonačelniku na kontinuiranoj podršci koju Grad Poreč-Parenzo daje ovim dvjema školama tijekom cijele godine, iako im nije osnivač.
„Cijeli kolektiv posebno se zahvaljuje gradonačelniku Peršuriću na osobnom angažmanu kod ovogodišnjih upisa i omogućavanja upisa još jednog, dodatnog razreda opće gimnazije, s obzirom na iskazani veliki interes učenika.“, rekao je Bronić, zahvalivši se i nadležnoj županijskoj pročelnici za obrazovanje na danoj suglasnosti, kao i Ministarstvu. Dodao je kako škola ima sve potrebne uvjete za dodatni gimnazijski razred te da će, po potrebi, osigurati i dodatne djelatnike.

Gulić Pisarević je istaknula da je i ove godine interes za upis u njihovu strukovnu školu dobar te da je i ovdje došlo do povećanja kvote, ove godine za hotelijersko-turističke tehničare, a vrijeme do početka nove nastavne godine iskoristit će za sanaciju potkrovlja i krovišta te rasvjete.

Gradonačelnik Peršurić zahvalio se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih na iskazanom razumijevanju, ministru Radovanu Fuchsu i Vesni Šerepac, ravnateljici Uprave za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu kao i njenom cijelom timu.
„Kao i sam bivši učenik porečke opće gimnazije, ponosan sam i sretan da naše škole bilježe povećan interes, prvenstveno učenika s našeg područja. Bilo nam je jako važno da im omogućimo da se školuju u svojem gradu, u školama koje su prepoznate po odličnim rezultatima i školama koje rastu iz godine u godinu. Zato se zahvaljujemo svima koji su pomogli da ostvarimo ove rezultate i pokažemo da školovanje u Poreču znači školovanje u sigurnoj, stabilnoj i prosperitetnoj sredini, školama koje svake godine imaju državne prvake i nude stepenicu više svojim učenicima.“, rekao je Peršurić.

Učenici koji su upisivali porečku gimnaziju pretežno su iz grada Poreča i s Poreštine, a posebno se ističe vrlo visok prosjek ocjena i bodovi kod upisa, te interes za dodatne programe koje škole nude, posebno po pitanju međunarodne suradnje s gradovima prijateljima Poing(kod Münchena u Njemačkoj), Noisiela(kod Pariza u Francuskoj) i gradovima prijateljima iz Italije, s kojima se provode razmjene učenika i suradnja na programima.

Tu su još i ERASMUS programi, stručna putovanja i razmjene, učeničke zadruge, program Vježbenička tvrtka te mogućnosti učenja francuskog jezika ili programa njemačke jezične diplome DSD, koji je lani bio najuspješniji u Hrvatskoj i zahvaljujući kojem studenti ne moraju polagati jezične razlike u Njemačkoj i Austriji, ukoliko tamo odluče studirati. (iPress)