Svjetskom premijerom novog filma Rajka Grlića "Svemu dođe kraj" u četvrtak navečer u Areni je započeo 71. Pulski filmski festival u sklopu kojeg će u natjecateljskom programu biti prikazana ukupno 22 filma, u jednakom broju hrvatskih i manjinskih koprodukcija, koji će se natjecati za glavne nagrade.

Projekcijom te "ljubavne priče umočene u hrvatsku stvarnost" Grlić obilježava točno 50 godina od kada je na tom festivalu prikazao svoj dugometražni prvijenac "Kud puklo da puklo", a prije same svečanosti otvaranja u pulskom amfiteatru, premijerno je u Istarskom na rodnom kazalištu prikazan i film “Šlager” redatelja Nevija Marasovića.

Upravo je Grlić otvorio ovogodišnji festival podsjetivši kako je 1964. godine jedan klinac dobio nagradu da provede tjedan dana u Puli.

"Tada se zarazio filmom, sada je taj klinac, stariji, tu je pred vama i proglašava festival otvorenim", poručio je Rajko Grlić. Vatromet je, kao što je to zadnjih godina praksa, izostao, ali bile su tu zato svjetleće fontane kao uvod u filmski tjedan.

Ustvrdivši kako Pulski filmski festival predstavlja godišnji presjek hrvatske dugometražne kinematografije i mjesto na kojem se dodjeljuju najznačajnije filmske nagrade, umjetnički ravnatelj festivala Danijel Pek kazao je kako je "pogled na punu Arenu jedan od najljepših prizora kojeg svaki filmaš može doživjeti".

"Prekrasno je poštovati tradiciju, ali jednako je važno biti otvoren promjenama", poručila je ravnateljica Pula Film Festivala Tanja Miličić obrazloživši odluku da je ove godine, nakon što se desetljećima otvarao subotom, festival otvoren u četvrtak, istaknuvši kako je ovo dobro kako za publiku i filmaše tako i za organizatora jer će, kako je rekla "fokus biti na jednom vikendu, njegovu prologu i epilogu".

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u izjavi za novinare rekla je kako je ponosna na taj festival i sretna što pulski festival pokazuje da "bez obzira na formu koja je naslijeđena i koja traje više od sedam desetljeća, danas može biti iznimno zanimljiv i sadržajem privlačiti novu publiku".

"Pula je naše hrvatsko filmsko mjesto okupljanja, mjesto najvećeg uzbuđenja za filmske umjetnike i mjesto u kojem želimo ne samo prikazivati najnoviju hrvatsku produkciju nego napraviti i graditi taj festival kao mjesto susreta svih filmskih profesionalaca odnosno mjesto otkud kreće distribucija filmova", poručila je ministrica Obuljen Koržinek, dodavši kako publika prepoznaje dobar film i zna ga nagraditi. Upravo zato, navela je ona, Ministarstvo kulture i medija nastavit će s daljnjim ulaganjima u digitalizaciju i opremanje kina diljem Hrvatske.

Tijekom svečanosti otvaranja, koju je režirao mladi pulski glumac i režiser Patrik Lazić, uz voditeljicu Idu Prester, poznati hrvatski glumci i umjetnici najavili su filmove koji će se idućih sedam dana natjecati za Zlatne Arene te su prikazani su isječci iz tih filmova kroz nekoliko tematskih cjelina.

U ocjenjivačkom žiriju hrvatskog programa ove su godine kazališni, televizijski i filmski glumac Goran Marković, producentica i scenaristica Mirta Puhlovski, filmski redatelj i prvi dobitnik Zlatne Palme u povijesti Republike Hrvatske Nebojša Slijepčević, montažerka Nina Velnić te kazališna televizijska i filmska glumica i redateljica Nina Violić. (Hina)