Grad Poreč-Parenzo i njegov nadležni Upravni odjel za gospodarstvo i EU fondove proveli su dva velika natječaja za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta, a sada su u tijeku potpisi ugovora i uvođenje u posjed poljoprivrednika koji su kupili i zakupili poljoprivredno zemljište u vlasništvu države.

Dosad je 12 poljoprivrednika kupilo 4,3  hektara zemlje, odnosno potpisano je 14 ugovora za 14 katastarskih čestica na području k.o. Musalež, Mugeba, Nova Vas i Žbandaj. U tijeku je i potpis preostalih ugovora za preostalih 1,3 hektara zemlje. 

Trenutno se potpisuju i ugovori za zakup poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, čime će 42 poljoprivrednika dobiti u zakup 297 katastarskih čestica u ukupnoj površini 177,8 hektara.

Svi poljoprivrednici koji su na natječaju za zakup i/ili prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države izabrani kao najpovoljniji ponuditelji bit će u narednom razdoblju pozvani na potpisivanje ugovora.

Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, prihod od prodaje i zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske dijeli se na Grad 65 %, RH 25% i Županiju 10 %. Sredstva se koriste isključivo za programe katastarsko-geodetske izmjere zemljišta, za podmirenje troškova postupaka koji se vode u svrhu sređivanja imovinskopravnih odnosa i zemljišnih knjiga, za subvencioniranje dijela troškova za sređivanje zemljišnoknjižnog stanja poljoprivrednog zemljišta u privatnom vlasništvu, za program uređenja ruralnog prostora izgradnjom i održavanjem ruralne infrastrukture vezane za poljoprivredu i akvakulturu, program uređenja zemljišta u postupku komasacije i hidromelioracije, za troškove održavanja sustava za navodnjavanje, za program očuvanja ugroženih područja i očuvanja biološke raznolikosti i druge slične namjene.

„Drago nam je da je većina zemljišta dana u zakup ili prodana dosadašnjim posjednicima koji tu zemlju već godinama koriste za razvoj poljoprivrede u našem gradu te će im ovo olakšati nastavak bavljenja poljoprivredom. Vjerujemo da će im na ovaj način biti lakše poslovati i prijavljivati se na razne natječaje za sufinanciranje poljoprivredne proizvodnje. „ napominju u Gradu.

Do kraja ove godine u planu je izrada izmjena i dopuna Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske u koji će se unijeti svo preostalo poljoprivredno zemljište na području grada Poreča, a nakon čega se početkom iduće godine planiraju objaviti novi natječaji za prodaju i zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Namjera Grada je da se svo raspoloživo poljoprivredno zemljište da na raspolaganje poljoprivrednicima, kako bi se i dalje razvijala poljoprivreda, naša strateški važna djelatnost. (iPress)