Turistička zajednica općine Motovun poziva vas u subotu 13. srpnja 2024. u 19.30 sati na besplatnu interpretacijsku šetnju starogradskom jezgrom Motovuna pod nazivom “Doživi Motovun”.

Prošećite Motovunom u pratnji mletačkog podestata Marca koji će vam ispričati priču o povijesti Motovuna iz vremena Mletačke republike (Venecije), koja je Motovunom vladala 526 godina, ali i iz vremena prije i nakon njihove vladavine. Motovun je pitoreskni srednjovjekovni dragulj iznimno bogate povijesti s najočuvanijim fortifikacijskim sustavom u Istri, a najveći utjecaj na razvoj i današnju vizuru Motovuna imala je upravo Mletačka republika, koja je Motovunom vladala od 1271. do 1797. godine.

U sklopu interpretacijske šetnje, posjetitelji će imati priliku upoznati i srednjovjekovnu Tiskara Antico u nudi unikatnu izradu autohtonog motovunskog suvenira u tradicionalnoj tehnici ručnog tiskarstva na replici srednjovjekovnog Gutenbergovog stroja - preše, uz mogućnost vlastitog izbora motiva i popratnih osobnih poruka kako bi zauvijek ovjekovječili svoju uspomenu na dan proveden u Motovunu. Motivi grafika i ilustracija sežu od idiličnih prikaza Motovuna pa sve do bajki i legendi istarskog podneblja.

Mletačkog podestata Marca utjelovljuje iskusni turistički vodič Hari Vidović. Razgled Motovuna je organiziran na hrvatskom i engleskom jeziku (po potrebi). Mjesto okupljanja je kod gornjeg groblja u Motovunu, na samom ulazu u starogradsku jezgru, kraj pomičnog stupića. Sudjelovanje je besplatno, a najava obvezna na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Očekivani završetak interpretacijske šetnje je planiran oko 20.45h, tako da vam ostaje dovoljno vremena za uživanje u vrhunskoj hrani i motovunskim vinima na terasama ugostiteljskih objekata, pozivaju iz TZ Motovuna. (iPress)