Ugovor o izvođenju radova izgradnje i rekonstrukcije sustava odvodnje i vodoopskrbe u sklopu projekta Poboljšanja sustava vodoopskrbe i odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeraciji Pula Sjever, potpisan je u srijedu u prostorijama pulskog Vodovoda.

Direktor Vodovoda Edo Krajcar zahvalio je svima koji su uključeni u višegodišnju pripremu projekta rekavši kako je pred svima izuzetno zahtjevan posao koji će, vjeruje, završiti kako je i planirano, na veselje brojnih građana, turista i gospodarstva u cjelini.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić istaknuo je da je to projekt od iznimnog značaja za Grad Pulu, Grad Vodnjan i Općinu Fažana i njihove stanovnike, a svečanost potpisivanja Ugovora značajan iskorak u njegovoj realizaciji pa je današnji dan ocijenio jednim od ljepših u mandatu.

"Obećanja su trajala godinama, a na meni je da se obećanja koje sam izgovorio u konačnici i ostvare. Ovaj je projekt od velike važnosti za Štinjan, kao dio grada koji je godinama ostao zapušten. To je dobar pokazatelj u kojem smjeru idemo", poručio je Zoričić dodavši kako je to i ekološka, a ne samo infrastrukturna tema te da se nada ostvarenju i novog projekta Pula Centar.

Zoričić je naglasio kako se u okviru izmjenjenog projekta neće graditi sušionica mulja na Kaštijunu već će se mulj predavati ovlaštenim oporabiteljima. 

Zahvalio je svima na iznimnom trudu tijekom priprema projekta a posebno saborskom zastupniku Antonu Klimanu koji je 'gurao' projekt kroz državne institucije i tvrtke.

Načelnik Fažane Radomir Korać također je zahvalio svima u ime svojih mještana koji će se, u obuhvatu projekta iznimno važnom za Fažanu, morati strpjeti za vrijeme obimnih građevinskih radova. 

Saborski zastupnik i predsjednik istarskog HDZ-a Anton Kliman je rekao kako je izuzetno zadovoljan i zahvalan i Hrvatskim vodama i pulskom Vodovodu kao i gradonačelniku Zoričiću koji su u nekoliko kriznih točki pronašli rješenje te pojasnio kako su bili i nekoliko desetaka puta na razgovorima u Hrvatskim vodama. - Zadovoljan sam i kao stanovnik Vodnjana i nadam se da ću i ja, kao i moji sugrađani, uskoro dobiti kvalitetan sustav kanalizacije i odvodnje. Vjerujem da će ovo biti i dobra priprema za budući projekt Pula Centar, naglasio je Kliman. 

Infrastrukturni projekt od iznimnog značaja za Grad Pulu, Grad Vodnjan i Općinu Fažana

Projekt aglomeracija Pula Sjever infrastrukturni je projekt od iznimnog značaja za Grad Pulu, Grad Vodnjan i Općinu Fažana te njihove stanovnike, a svečanost potpisivanja Ugovora predstavlja prvi iskorak u njegovoj realizaciji.

Uz predstavnike Vodovoda Pula, direktora Edu Krajcara i zamjenika direktora Kristijana Benčića, potpisivanju prisustvovali su i direktor tvrtke Godina d.o.o., Maks Godina te u ime tvrtke Pomgrad inženjering d.o.o. članovi uprave Nikša Musulin i Nataša Krešević.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su Valentin Dujmović, zamjenik direktora Hrvatskih voda, Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule, Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Grada Vodnjana, te Radomir Korać, načelnik Općine Fažana.

„Zahvaljujući angažmanu ove gradske uprave, Vodovoda, gradonačelnika Vodnjana, načelnika Fažane i saborskog zastupnika Antona Klimana danas su potpisani ugovori s izvođačima za veliki infrastrukturni projekt Pula Sjever i doista nas sve raduje što će uskoro započeti radovi. Iznimno sam sretan što ćemo u sklopu projekta obnoviti gotovo 10,5 kilometara mreže u Štinjanu, izuzetno važnom dijelu Pule koji je godinama bio nepravedno zapušten. Ovo je jako dobar pokazatelj u kojem smjeru idemo jer ovo je i ekološka tema i itekako je važna. Nadam se da ćemo nakon završetka projekta Pula Sjever krenuti u realizaciju aglomeracije Pula Centar i time zaokružiti cijelu priču“, poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić te ujedno zahvalio Hrvatskim vodama na dobivenim bespovratnim sredstvima.

Nakon provedenog postupka javne nabave, Vodovod Pula d.o.o. sklopio je ugovore za izvođenje radova. Ugovor sa slovenskom tvrtkom Godina d.o.o. iz Hrpelja, za izvođenje radova na proširenju i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje, čija vrijednost iznosi 28.741.749,03 eura bez PDV odnosno 35.927.186,29 eura s uključenim PDV.
Radove na izgradnji havarijskih ispusta i podmorskog ispusta čija ukupna vrijednosti iznosi 4.252.859,26 eura bez PDV odnosno 5.316.074,08 eura s PDV izvodit će Pomgrad inženjering d.o.o. iz Splita.

U sklopu aglomeracije Pula Sjever početkom studenog prošle godine potpisan je ugovor za projektiranje, izgradnju i probni rad uređaja za pročišćavanje – UPOV Peroj II. stupnja pročišćavanja i kapaciteta 42.000 ES sa slovenskom tvrtkom Hidroinženiring d.o.o. iz Ljubljane, u vrijednosti od 14.433.391,46 eura bez PDV.

Osim izgradnje novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Peroju, projekt aglomeracije Pula Sjever uključuje izgradnju 19 km cjevovoda u sustavu javne vodoopskrbe na području grada Vodnjanu te naselja Barbariga, Štinjana i Valdenaga, kao i izgradnju i rekonstrukciju 39 km cjevovoda u sustavu javne odvodnje otpadnih voda (novi podmorski ispust u dužini 2.5 km, rekonstrukcija 13.5 km postojećeg sustava i izgradnja 23.3 km nove mreže sustava odvodnje).

Posljedično, 5.956 stanovnika prespojiti će se na tehničko ispravne priključke i mrežu čime će dobiti pristup poboljšanoj opskrbi vode, dok će se 23.309 stanovnika priključiti na sustav odvodnje i odgovarajući stupanj pročišćavanja otpadnih voda.

Realizacijom infrastrukturnog projekta aglomeracije Pula Sjever osigurat će se značajan iskorak u priključenju stanovništva na sustav javne odvodnje kao i sustav otpadnih voda, uz postizanje optimizacije i poboljšanja rada postojećeg sustava javne odvodnje, ali i povećanje kvalitete vodoopskrbe za stanovnike na području Štinjana (Grad Pula - Pola), Valbandona i Fažane (Općina Fažana), Galižane, Peroja, Barbarige i Vodnjana (Grad Vodnjan - Dignano).

Početak radova očekuje se na jesen 2024. godine, o čemu će javnost i stanovnici na čijem će se području vršiti obuhvat projekta biti pravovremeno obaviješteni. (iPress)