U okviru dugogodišnje i nadasve uspješne suradnje između lokalne vlasti i Crkve, točnije između Župe Uznesenja Blažene djevice Marije Umag i Grada Umaga, posljednjih mjeseci provedeni su vrlo važni restauratorski radovi na zgradi umaške župne crkve, jednom od važnijih materijalnih kulturnih dobara na području Umaga.

Radovi su započeli sondiranjem zidova na 15 različitih mjesta u crkvi, s ciljem dobivanja jasne slike o kvaliteti žbuke i zidova crkve te informacije o osnovnoj boji koju je crkva imala prilikom izgradnje. Prva faza radova odnosila se na svetište, gdje je izvršena restauratorska sanacija kapitela i profiliranog vijenca,  kao i zidarski popravci fragmenata zidnih ploha i špaleta prozora.

Osim navedenog, u umaškoj će crkvi biti izrađeni i novi okviri za slike: „Uznesenje Blažene Djevice Marije“ i „Krštenje Isusovo“, koje se trenutno nalaze na restauraciji u Hrvatskom restauratorskom zavodu.

Troškovi do sada izvedenih radova, bez troškova restauracije slika koje snosi Ministarstvo kulture i medija RH, iznose 50.000,00 €, a osigurali su ih Grad Umag i Porečko-Pulska biskupija, odnosno umaška Župa.

Plan je u narednom periodu nastaviti s radovima, kako na zidovima, tako i na restauraciji slika u crkvi. Predviđa se da bi konzervatorsko građevinski radovi na zidovima crkve mogli biti završeni do svibnja 2025. godine, dok će se restauracija slika odvijati kroz period od nekoliko godina, budući da se radi o sporijim i izuzetno delikatnim radovima.

Nadzor nad provedbom svih aktivnosti provodi Konzervatorski odjel Pula, dok je restauratorsko-građevinske radove izvodilo je poduzeće Sinopija d.o.o. za konzervatorske i restauratorske djelatnosti, s kooperantima.

Ovom je prilikom vlč. Josip Grbac izrazio iskrenu zahvalnost i radost što se u Umagu po prvi put nastoji izvesti restauracija cjelokupne unutrašnjosti građevine i da će crkva poprimiti izgled kakav je imala izvorno prilikom njene izgradnje. Zahvalio je Gradu Umagu i gradonačelniku Viliju Bassaneseu, ali i svim izvođačima radova na crkvi, na njihovom savjesnom i stručno urađenom poslu obnove župne crkve. (iPress)