Sa zadovoljstvom objavljujemo da je uspješno realizirana prva faza planiranih aktivnosti digitalizacije prostornih podataka i vezanih procesa Grada Vodnjan - Dignano uvođenjem u rad suvremenog geoinformacijskog programskog sustava baziranog na web tehnologijama (webGIS).

Vodnjan je među prvim jedinicama lokalnih samouprava u svom okruženju koji na taj način unaprjeđuje funkcionalnost poslovanja gradske uprave te ga čini još transparentnijim i otvorenijim.

WebGIS je sustav za interaktivnu vizualizaciju, analizu i upravljanje geografskim podacima putem weba. Uvođenjem ovog modernog IT rješenja Grad je povećao razinu svoje pametne infrastrukture i pritom unaprijedio status "pametnog grada".

Tijekom ove inicijalne faze projekta, digitalizirani su i kartografski vizualizirani podaci komunalne infrastrukture (nerazvrstane ceste, javna rasvjeta), Prostorni plan uređenja Grada Vodnjana, poljoprivredna zemljišta, registar imovine i vlasništva katastarskih čestica, digitalne kartografske podloge te evidencija obveznika komunalne naknade.

Uz digitalizaciju ovih ključnih podataka infrastrukture i imovine, uspješno su odrađene i integracije (informatičko povezivanje webGIS sustava) s javno dostupnim podacima iz sljedećih izvora:

  • • Državna geodetska uprava (DGU)
  • • ARKOD sustav (poljoprivredne parcele)
  • • Hrvatske ceste
  • • Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU).

Integracija i objedinjavanje podataka u jedinstveni programski sustav Grada omogućuje jednostavniji pristup i bolju povezanost prostornih podataka što značajno unapređuje efikasnost upravljanja gradskom infrastrukturom, procesima i resursima.

U sljedećoj fazi projekta, koja se očekuje realizirati sljedeće godine, fokus će biti na dodatnom strukturiranju postojećih podataka, kao i na proširenju podataka i programskih sustava koji će se integrirati u uspostavljeni programski alat.

Nakon dovršetka ove faze, građanima će također biti omogućen pristup prostornim podacima putem interaktivne tematske karte. Time će se napraviti dodatni iskorak prema transparentnijem i otvorenijem poslovanju gradske uprave s obzirom da će se građanima omogućiti da na brz i jednostavan način dobiju uvid u prostorne podatke i infrastrukturu našega grada.

Ovaj projekt dokaz je da Grad Vodnjan ostaje posvećen kontinuiranom unapređenju i modernizaciji svojih usluga. Uvođenje webGIS sustava s vremenom će donositi brojne benefite našim građanima. (iPress)