Županijska lučka uprava (ŽLU) Pula uspješno je kandidirala projekt Rekonstrukcije i dogradnje lukobrana u luci Pula te će joj uskoro biti bespovratno dodijeljeno 18,3 milijuna eura.

Dvije godine trajala je priprema sve potrebne, vrlo opsežne dokumentacije kako bi ŽLU Pula spremno dočekala moguće natječaje u sklopu EU fondova.

Projekt je prijavljen na Connecting Europe Facility (CEF), njegova ukupna vrijednost je 21,5 milijuna eura + PDV, rekao je ravnatelj Županijske lučke uprave Pula Dalibor Brnos te potvrdio da je iznos odobrenih bespovratnih EU sredstava 18,3 milijuna EUR-a, dok će razliku do 26,9 milijuna eura, što je ukupni iznos s PDV-om, sufinancirati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

"U suradnji s resornim ministarstvom pripremili smo potrebnu dokumentaciju i osigurali financiranje projekta, međutim pravi posao je tek pred nama. Trenutno je u pripremi Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, sukladno uputama CINEA-e. Ugovor bi trebao biti potpisan do konca listopada ove godine, nakon čega slijedi priprema i provedba postupka javne nabave za realizaciju projekta", naglasio je Brnos.

Radovi bi radovi trebali početi sredinom 2025. i trajati 18 mjeseci, a rekonstruirat će se 1200 metara i dograditi 145 metara lukobrana.

Iz Istarske županije istaknuli su i da je taj projekt od strateške važnosti ne samo za luku Pula, već i za cijeli pulski zaljev.

"Pored povećanja maritimne sigurnosti luke i zaštite grada od visokih valova i potencijalnih poplava, taj projekt će pridonijeti povećanju teretnog i putničkog prometa unutar luke Pula kao i potaknuti nove investicije", naglasili su. (iPress)