U organizaciji Općine Svetvinčenat, Turističke zajednice Općine Svetvinčenat i Savičente d.o.o. ove godine obilježava se već 12. izdanje Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu koje možete posjetiti od 2. do 4. kolovoza. Bogat program festivala najavljen je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u kaštelu Morosini - Grimani u Svetvinčentu. Medijima su se obratili načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković, direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac, Matija Ljuba, voditelj za poslove upravljanja kaštelom, Savičenta d.o.o., Veseljko Otočan, Srednjovjekovni tematski park Sanc. Michael.

Načelnik Dean Perković istaknuo je kako je „iznimno zadovoljstvo što je nakon 11 godina odvijanja festivala, festival prošle godine bio prepoznat i predložen kao finalist za „Turistički događaj godine“ između stotine manifestacija, što je samo dokaz kvalitete sadržaja, programa i svih sudionika festivala.“

Nadalje, direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac je istaknuo kako je:

program festivala podijeljen u tri tematska dana: obiteljski dan (petak), dan viteštva (subota) i dan legendi (nedjelja), a prilagođen je za sve generacije. Sve započinje u petak 2. kolovoza kada s početkom u 18:00h viteški tabori otvaraju svoja vrata nakon čega slijedi streličarski show, veličanstveni sokolarski show te svečani mimohod kroz cijelo mjesto. Petak je rezerviran i za već tradicionalnu i najiščekivaniju aktivnost za one najmlađe: dječju bitku za obranu kaštela“.

Subota, 3. kolovoza, zamišljena je kao Dan viteštva a moći ćete vidjeti viteške borbe, borilačke vještine, predstavljanje srednjovjekovne artiljerije i opsadnih sprava udruge, a jedna od glavnih točki večeri je i konjički turnir u izvedbi izvrsne slovačke udruge Hector, nakon kojeg će uslijediti i atraktivni fire show talijanske udruge Toi Ahi. Posljednji dan, nedjelja 4.kolovoza, posvećen je legendama. Očekuje nas bogati program, a uz borbe vitezova, nastup zastavičara i konjiči turnir kulminirati će sa odličnim fire showom udruge „Flame Rain Theatre“ iz Austrije, a sve završava s prikazom legende o vještici Mare te „scenskim spaljivanjem“ kaštela.

Ovogodišnji novitet festivala je nekoliko udruga: Giullari del Diavolo koji će vas oduševiti svojim akrobatskim vještinama, Viteški red Sv.Nikole iz Varaždina koji se na festivalu predstavljaju po 1. puta, srednjovjekovne igre koje će biti smještene na glavnom trgu a prezentirati će ih Srednjovjekovni tematski park Sanc. Michael iz Raponji. Ovdje ćete moći kušati i napitke vještice Mare, isprobati streličarstvo i dobiti povelje. Na festival se vraća i Corpo di Guardia di Gradara koji će nam prikazati aspekte vojnog i svakodnevnog života između srednjeg vijeka i renesanse.

U kaštelu Morosini-Grimani predahnite uz srednjovjekovne koktele i lounge kutak, nasmijte se uz kratke i zabavne predstave Comedie di Vin, uživajte u gastro specijalitetima koje donosi Lucky Goat, i rasplešite uz Holloenek Hungarica koji uvijek probude srednjovjekovni duh.

Ostale udruge koje dolaze na festival su: Sokolary iz grada Sv. Bavona, Hector agentura, Fekete Solyom i Exheredis iz Slovačke, Družba vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Udruga Mutila, Li Brutti, Tematski park Sanc. Michael, Red čuvara Grada Zagreba, Udruga Merlin, Med Sun Rises iz Hrvatske, Flame Rain Theatre iz Austrije, La compagnia d'arme Malleus, Gruppo sbandieratori del pali di Asti, Toi Ahi – danza del fuoco iz Italije, Li Brutti, Halloenek Hungarica iz Mađarske. Domaćini su kao i svake godine članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta.

Osim istaknutih točaka festivala, svaki dan očekuje vas srednjovjekovni sajam, prezentacija srednjovjekovne kuhinje, zanatske radionice, freskoslikarstvo, streličarstvo, mačevanje, ulični zabavljači, srednjovjekovne igre i gastro ponuda. U sklopu festivala organiziran je i Foto natječaj za najbolje fotografije u tri kategorije i to: akcijska, noćna i portretna. Fotografije moraju biti

snimljene tijekom trajanja festivala, a prijavljuju se isključivo putem web stranice www.photo.svetvincenat.hr, u terminu od petka 2. kolovoza 18,00 sati do najkasnije nedjelje 13. kolovoza 24,00 sata. Novčana nagrada za najbolju fotografiju po kategorijama iznositi će 100,00 eura. Za ocjenjivanje fotografija zadužena je stručna komisija, koju čine: Andi Bančić, Igor Zirojević i Roberta Frančula. Kriteriji za prijavu fotografija na natječaj možete pronaći na web stranici foto natječaja festivala www.photo.svetvincenat.hr, najavio je direktor turističke zajednice Dean Pustijanac.

U pretprodaji su „early bird“ ulaznice za festival koje možete pronaći na https://tz- svetvincenat.hr/medievalfestival/ . Ulaznice se po promotivnoj cijeni mogu kupiti do srijede 31. srpnja u 12:00h. Cijena promotivnih ulaznica iznosi: 7 € za odrasle, s tim da djeca do 115 centimetara visine imaju, kao i uvijek, besplatan ulaz, dok je za djecu višu od 115 centimetara i do 14 godina starosti cijena ulaznice 4 . Nakon 31. srpnja cijene će iznositi 9 € za odrasle i 5 € za djecu višu od 115 centimetara i do 14 godina starosti. Cijeli program i ostale informacije možete pronaći na facebook stranici Srednjovjekovni festival Svetvinčenat, instagram profilu medievalfestival_svetvincenat ili na službenim internet stranicama Turističke zajednice Općine Svetvinčenat www.tz-svetvincenat.hr

Dođite i vi po svoj srednjovjekovni doživljaj i vidimo se u Svetvinčentu od 2. do 4. kolovoza! (iPress)