Nakon desetak sastanaka i apela, došlo je vrijeme za daljnje korake. Na webu firme mogli ste vidjeti da je Pula postala svima iz Istre jedna velika kanta za smeće.

Pokazalo se da je 390 tona po danu dobra mjera, ali odvajanje loše. O mjerama koje navodim održat ćemo Skupštinu pa krenuti dalje.

1. MINISTARSTVO:
- poslali smo poziv Ministrici zaštite okoliša da obiđemo Kaštijun i izvijestimo je o problemima te čujemo daljnje korake

2. OTKAZ UGOVORA S KOMUN.DRUŠTVIMA
- postupanjem pojedinih jedinica lokalne samouprave te komunalnih trgovačkih društava koja djeluju na istom području u potpunosti se krše osnovna načela Zakona o gospodarenju otpadom. Neprestano upućujemo na poduzimanje mjera u svrhu zaštite okoliša i ljudskoga zdravlja sprječavanjem ili smanjenjem nastanka otpada, mjera u svrhu smanjenja negativnih učinaka nastanka otpada te gospodarenja otpadom, smanjenja ukupnih učinaka uporabe sirovina i poboljšanja učinkovitosti uporabe sirovina te povećanja recikliranja i ponovnog korištenja reciklata, što je nužno za prelazak na kružno gospodarstvo.

No, nažalost Pula i njeni građani došli su do ruba. Tijekom prethodnog razdoblja jedino na što se konstantno apeliralo, a što je u domeni svakog pojedinog komunalnog trgovačkog društva i jedinica lokalne samouprave jest ulaganje napora u odvajanje otpada, posebice uvođenje smeđe kante (spremnik za biootpad) za sve razine lokalnog gospodarstva (kućanstva i nekućanstva) kojom bi se značajno smanjili neugodni mirisi te istovremeno povećala učinkovitost obrade otpada na CGO Kaštijun. Do značajnog i vidljivog pomaka do današnjeg dana nije došlo, niti postoje naznake da će do toga u skorijoj budućnosti doista i doći.

Zbog navedenog, Kaštijun d.o.o. će početkom rujna otkazati ugovore koje trenutno ima s komunalnim društvima, nakon čega slijedi otkazni rok od 6 mjeseci.

Otkaz ugovora je teška, ali nužna mjera, jer ovakav sustav gospodarenja otpadom ne donosi građanima nikakve benefite. Tijekom razdoblja od 6 mjeseci i dalje će se poduzimati sve radnje koje su propisane ugovorom, a nakon toga Kaštijun d.o.o. utvrdit će nove uvjete kako bi se napokon stabilizirao sustav gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji.

3. DUE DILIGENCE
- tijekom otkaznog roka bit će dovršena financijska, pravna i okolišna analiza CGO Kaštijun što će biti temelj za daljnje postupanje i pregovore s jedinicama lokalne samouprave te komunalnim trgovačkim društvima

4. REFERENDUM
- svjesni činjenice da bismo preuzeli 16 mil.eura obveza ostalih JLS, mišljenja sam da trebamo čuti građane o tome da ovaj i ovakav Kaštijun zadovoljava samo Južnu Istru i da brojke prije deset godina više nisu iste. Nakon sastanka s ministricom detalji oko referenduma.

5. PULA: KOMPOSTANA, SORTIRNICA i SMEĐE KANTE
- predstudija izvodljivosti je završena, objavit ćemo lokacije i uveli smo još 1500 smeđih kanti.
O svemu dalje izvijestit ćemo javnost i medije, objavio je pzlski gradonačelnik Filip Zoričić. (iPress)