Gradonačelnici u Istri poručili su u petak da odluka o funkcioniranju Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijun nije samo na gradonačelniku Pule, već na svim jedinicama lokalne samouprave koje sudjeluju u vlasništvu.

Gradonačelnici Rovinja, Poreča, Umaga, Buja, Labina i Novigrada reagirali su na izjavu pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića da će raskinuti ugovor sa svim komunalnim društvima u Istri, a potom i raspisati referendum da Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun bude isključivo za stanovnike južne Istre.

„Poštujemo zabrinutost gradonačelnika Pule, kolege Filipa Zoričića, no Centar za gospodarenje otpadom je zajednički projekt izgrađen sredstvima svih općina i gradova. U ovome slučaju nije zakonita jednoznačna odluka, a pogotovo ne referendumska, s obzirom na to da su zakonom i podzakonskim aktima riješena pitanja lokacije, kapaciteta, načina i tehnologije zbrinjavanja otpada“, ustvrdili su u priopćenju IDS-ovi gradonačelnici.

Podsjetili su da Pula i Medulin zajedno proizvode najviše otpada, što je ujedno i razlog zašto bi otkazivanje ugovora ostalim gradovima i općinama najviše koštalo upravo njih, jer trenutno troškove dijele solidarno.

Osvrnuli se i na problematiku Kaštijuna koja, kako kažu, počiva na lošem upravljanju i vođenju, gdje postoji niz operativnih propusta te skrivanja pravih financijskih rezultata.

„Centar nije samo pulski, već istarski, i cijela Istra mora odlučiti u kojem smjeru dalje. Vrijeme je da se postave jasni normativi za daljnje upravljanje Centrom", istaknuli su  gradonačelnici koji su najavili da će zatražiti i mišljenje nadležnog Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša koji su i odredili lokaciju, odabrali tehnologiju i definirali načine upravljanja. (Hina) 

Vezani tekst: 

PULA NE ŽELI DRUGIMA BITI KANTA SMEĆA
Zoričić: Kaštijun d.o.o. otkazuje ugovore komunalnim tvrtkama koje dovoze neprikladan otpad!