Slavni talijanski tenor Andrea Bocelli u sklopu obilježavanja 30. obljetnice zvjezdane glazbene karijere u petak navečer je u prepunoj pulskoj Areni održao prvi od predviđena dva koncerta u pulskom amfiteatru.

Maestra Bocellija pratila je Zagrebačka filharmonija, pod ravnanjem talijanskog dirigenta Marcella Rota.

Uz to je Bocelli je u goste pozvao talijansku opernu pjevačicu etiopijskih korijena Mariam Battistelli, slovensku pop pjevačicu Moniku Avsenik, talijanskog flautista Andrea Griminellija i druge.

U svijetu prepoznat kao predvodnik talijanske vokalne tradicije, Bocelli je rođen u Toscani, a do sada je diljem svijeta prodao više od 90 milijuna primjeraka nosača zvuka i postao najprodavaniji izvođač klasične glazbe. Tijekom godina Bocelli je oborio sve rekorde glazbene industrije, nastupao na svim značajnim svjetskim pozornicama, te izdao 17 studijskih albuma.

Publika u Areni uživala je u jednom od najljepših svjetskih glasova i s njim proslavila 30 godina njegove zvjezdane karijere i to u najintimnijem ambijentu na cijeloj slavljeničkoj turneji koja je krenula u SAD-i, a u lipnju je stigla u Europu. Maestro Andrea Bocelli ovim se povodom, nakon skoro dvadeset godina vratio u pulsku Arenu, jednu od najljepših svjetskih pozornica na otvorenom.

Tijekom svoje karijere, Andrea Bocelli šest je puta nominiran za nagradu Grammy i šest puta za nagradu Latin Grammy.

Bezbrojna Bocellijeva priznanja uključuju i zvijezdu na Hollywood Walk of Fame, kojom je počašćen 2010. godine.

Nastupao je za četiri predsjednika SAD-a, tri pape, britansku kraljevsku obitelj, mnoge premijere, te na ceremonijama otvaranja Olimpijskih igara, Universal Expou u Šangaju 2010., na Universal Expou u Milanu 2015. i na inauguraciji Expo Dubai 2021.

Bio je jedini umjetnik koji je dva puta (2013. i 2016.) sudjelovao na prestižnom događaju National Prayer Breakfast – u nazočnosti predsjednika SAD-a Baracka Obame i mnogih šefova država iz cijelog svijeta. U jesen 2017. film "The Music of Silence" - inspiriran istoimenim autobiografskim romanom kojeg je napisao sam Bocelli – doživio je izuzetan uspjeh. (Hina)