U povodu nove školske godine Grad Pula i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije u utorak 10. rujna 2024. godine s početkom u 10 sati organiziraju već tradicionalnu promociju pravilne i uravnotežene prehrane kod djece školskog uzrasta koja obuhvaća promociju zdravih školskih međuobroka, uključivanje novih jela u školske jelovnike kao i edukaciju kuhinjskog osoblja svih škola kojima je osnivač Grad Pula. Domaćin ovogodišnje promocije je Osnovna škola Vidikovac.

Poseban naglasak ovogodišnje manifestacije je na smanjenju prehrambenih ostataka hrane u osnovnim školama te zdravi međuobroci.

Kao i prethodnih godina odvijat će se razmjena iskustva i zajednička edukacija kuhinjskog osoblja na kojoj će NZZJZIŽ educirati kuhinjsko osoblje 11 osnovnih škola na području Grada Pule, a sudionici će čuti o problematici bacanja hrane i načinu kako ga se može smanjiti, kakvo je stanje u Hrvatskoj (što se od hrane i koliko se baca u kućanstvima), o rokovima valjanosti na proizvodima, o načinima čuvanja pojedinih namirnica, a prezentirat će se i razne ideje kako upotrijebiti namirnice i pripremiti obroke na način da se namirnica i hrana maksimalno iskoriste.

Za susret je pripremljen poseban letak „Nešto više o voću na jednom mjestu“ koji govori o korištenju svježeg i sušenog voća na malo drugačiji način s naglaskom na smanjenje bacanja hrane i reduciranje otpada. Letak će biti podijeljen roditeljima na roditeljskim sastancima tijekom prvog tjedna nastave, a na dan susreta bit će dostupan djeci.

Kuhinjsko osoblje iz pulskih osnovnih škola pripremit će jednostavne i nutritivno uravnotežene međuobroke za učenike i uzvanike. Jela su sastavili nutricionisti iz Savjetovališta za prehranu NZZJZIŽ uz pomoć glavnih kuhara škola. Pripremit će se i prezentirati različita jela na bazi voća, orašastih plodova i sušenog voća (pita od jabuka u kuglicama, kolač od banane, energetske pločice itd.). Na kraju degustacije djeca će ocjenjivati jela te će na osnovi njihovih ocjena biti izabrano „naj-jelo“- zdravi međuobrok kojeg žele uvrstiti u školski jelovnik.

Zatvoreni dio susreta
• 8:00-9:00 edukacija kuhinjskog osoblja u prostorima OŠ Vidikovac (dio kuhara pripremat će jela za prezentaciju)
• 9:00-10:00 završavanje jela i serviranje za degustaciju

Svečani dio susreta
• 10:00 okupljanje uzvanika i učenika
• 10:15 uvodni pozdravi
• 10:35 pozivanje učenika i uzvanika na kušanje jela uz kratku prezentaciju jela
• 11:00 ocjenjivanje jela i proglašenje najboljeg jela. (iPress)