Potpuno svjestan činjenice da je obrazovanje temeljni zalog za budućnost svakoga grada, županije ili države, Grad Umag djelima dokazuje kako se konkretno provode demografska i obrazovna politika, postavši primjerom i pokretačem razvoja na lokalnoj, ali i državnoj razini.

Tako je danas, 9. rujna 2024. Grad Umag ponovno podignuo ljestvicu svoje obrazovne i demografske politike te zajednici predao na korištenje dvije potpuno nove školske zgrade – novu Srednju školu te novu Područnu školu u Sv. Mariji na Krasu, ukupne vrijednosti gotovo 15 milijuna eura.

Otvaranje svake nove škole je radost za zajednicu, no kada se u istom danu svečano otvore dvije potpuno nove škole, događaj je to koji piše povijest jednoga grada.

Svečanost otvaranja nove Područne škole u Sv. Mariji na Krasu održala se točno u 11 sati u prisustvu izaslanika Premijera RH i državnog tajnika Ivana Bubića, pročelnika Ureda župana Istarske županije Ivana Glušca te gradonačelnika Grada Umaga Vilija Bassanesea, njegovih zamjenika i gradskih pročelnika, predsjednika Gradskog vijeća, kao i uzbuđenih učenika, brojnih roditelja, učitelja i sumještana.

„Grad koji gradi područne škole je grad znanja i društveno odgovoran grad, grad koji brine i uvažava raznolikost svakog naselja, koji poštuje potrebe svoje djece i cijeni rad nastavnika te istima, kada je u pitanju deficitarni nastavni kadar, osigurava besplatne stanove i pruža motiv dolaska i rada u Umagu. To je grad djece. S osjećajem ponosa i emocijama, danas svečano predajem zajednici na uporabu novu područnu školu Sv. Marija na Krasu“ istaknuo je gradonačelnik u svom govoru, pritom zahvalivši svim prisutnima na podršci, a posebno učenicima i njihovim mentoricama na uvodnom kulturno-umjetničkom programu.

Svoja vrata službeno je otvorila zgrada koju je Umag čekao oduvijek, nova srednja škola

No, emocijama u Umagu tu nije bio kraj jer je samo sat vremena kasnije, u umaškoj Komuneli, svoja vrata službeno otvorila zgrada koju je Umag čekao oduvijek, nova srednja škola.

Nakon uvodnih pozdrava državnog tajnika Ivana Bubića, u ime Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u prisustvu gradonačelnika Bassanesea i pročelnika Ureda župana Istarske županije Glušca, ravnatelj umaške srednje škole Saša Stiković pozdravio je prisutne i svima zahvalio na povijesnom trenutku.

„Ovo je veliki dan, ne samo za Umag, nego za cijelu Istru i Hrvatsku jer naša ulaganja, naša svijest o važnosti obrazovanja su na svakoj našoj ljestvici pod brojem jedan. Svaka grad, regija ili država je konkurentna, prosperitetna, razvijena onoliko koliko se ulaže i u obrazovanje, a na što se veže sve ostalo što utječe na kvalitetu života svih građana. Kao grad primjer i jedini u Hrvatskoj, iako nismo osnivači, samostalno smo izgradili srednju školu. Naravno da Umag zaslužuje imati cijeli sustav obrazovanja, od predškolskog pa do fakultetskog obrazovanja. Upravo stoga ne stajemo tu, nego i dalje gradimo naš jedinstveni 'Obrazovni kampus' gdje se naša djeca mogu obrazovati, od jaslica pa do fakulteta. To je naša vizija koja djelima čuva i gradi zajednicu na koju smo ljubomorno ponosni“ izjavio je gradonačelnik Bassanese te naglasio kako je oduvijek obrazovanje bilo temelj civilizacijske opstojnosti i napretka svake države, a u slučaju Grada Umaga, pitanje prava, održivosti i razvoja grada. „Kompetentni, poduzetni, pravični i društveno odgovorni pojedinci s vizijom, svaki u svom poslu, nositelji održivog razvoja i blagostanja zajednice. U njihovo ime, te uz javnu zahvalu svima, s ponosom danas otvaramo našu novu Srednju školu, spomenik znanja kojeg sada i službeno predajem zajednici“ zaključio je gradonačelnik prilikom simboličkog rezanja vrpce.

Što se tehničkog dijela tiče, zgrada nove Područne škole u Sv. Mariji na Krasu sastoji se od četiri polivalentne učionice te je opremljena sa svim popratnim i nužnim sadržajima za odvijanje nastave.

Srednja škola Umag prostire se na neto površini od 3000 m2 i ukupno tri etaže. Osim nužnih pratećih sadržaja, u zgradi se nalazi 12 polivalentnih učionica, 9 stručnih kabineta te 3 praktikuma, a sve sukladno odredbama Državnog pedagoškog standarda srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja. Druga faza izgradnje obuhvatit će pak dogradnju specijaliziranih učionica i radionica za specijaliziranu nastavu, kao i sklopa dvorane s pratećim prostorima te vanjskih sportskih igrališta. Na ulazu se nalazi veliki školski trg koji prima veći broj osoba prilikom dolaska i odlaska iz zgrade, a koji omogućuje održavanje raznih kulturnih i zabavnih manifestacija i svečanosti. (iPress)