Najviša upravna instanca u RH potvrdila je da Inicijativa građana „Referendum za Lungomare“ nije trebala biti stranka u postupku izdavanja lokacijske dozvole za Hotel Valkane, kao što su svojim rješenjima ranije izrekli Grad Pula, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, te Upravni sud u Rijeci.

Najnovijom presudom Visokog upravnog suda RH u Zagrebu od 29. svibnja ove godine okončana je sudska trakavica kojom je Inicijativa građana „Referendum za Lungomare“ nizom žalbi neutemeljeno pokušala osporiti zakonitost izdavanja lokacijske dozvole za Hotel Valkane u Puli.

„Od prvog trenutka tvrdili smo da je lokacijska dozvola izdana od strane Grada Pule u skladu sa svim pozitivnim Zakonima i propisima RH, što je na kraju potvrdio i Visoki upravni sud Republike Hrvatske svojom najnovijom presudom, kao i zakonitost postupanja svih drugih tijela u postupku. Žao nam je da smo u protekle dvije godine bili izlagani brojnim neutemeljenim napadima od strane Inicijative, za koje se sada pokazalo da su promašeni i korišteni isključivo za stvaranje negativne slike o projektu Hotela Valkane. Sve što smo radili do sad radili smo u skladu s aktualnim Zakonima i propisima, što dokazuju i sve ove presude, za razliku od zlonamjernih tvrdnji Inicijative“, zaključio je Zoran Kostić, tehnički direktor Hotela Valkane.

Visoki upravni sud je zaključio da: „S obzirom da odredba članka 141. stavka 1. Zakona o prostornom uređenju određuje da je stranka u postupku lokacijske dozvole podnositelj zahtjeva, vlasnik nekretnine za koju se izdaje lokacijska dozvola i nositelj drugih stvarnih prava na toj nekretnini te vlasnik i nositelj drugih stvarnih prava na nekretnini koja neposredno graniči s nekretninom za koju se izdaje lokacijska dozvola, to proizlazi da tužitelj nije, niti može imati status stranke u postupku izdavanja predmetne lokacijske dozvole, jer ne spada u krug navedenih osoba pa, stoga, nema ni pravni interes utemeljen na mjerodavnom materijalnom propisu.“.

Dodatno, vezano za argumente tužitelja o potrebi zaštite okoliša, Visoki upravni sud zaključuje: „Neosnovano tužitelj upire na potrebu zaštite okoliša, odnosno očuvanja prirode i čovjekovog okoliša kao ustavne kategorije smatrajući da po toj osnovi, radi zaštite prava i interesa lokalne zajednice i šire, ima pravo sudjelovati u postupku izdavanja predmetne lokacijske dozvole. To iz razloga jer građenje građevina ugostiteljskoturističkog sadržaja (hotel s pratećim objektima) ne utječe na okoliš na način kakav ima u vidu Zakon o zaštiti okoliša (u koji je implementirana i Aarhuška konvencija), a niti se lokacijska dozvola za zatraženi zahvat uopće temelji na primjeni tog Zakona, na koju okolnost se osnovano osvrnuo i prvostupanjski sud u osporenoj presudi otklanjajući prigovore s tim u vezi“.

Inicijativa građana "Referendum za Lungomare" pokušala je sudskim putem osporiti izdavanje lokacijske dozvole izdane za izgradnju Hotela Valkane 14. prosinca 2022., koja je postala pravomoćna 10. siječnja 2023. godine. Prvo je Rješenjem Grada Pule-Pola, Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Odsjeka za gradnju od 25. listopada 2022. odbijen zahtjev Inicijative građana "Referendum za Lungomare" za priznavanjem svojstva stranke u postupku izdavanja lokacijske dozvole za građenje građevina ugostiteljsko turističke namjene - Hotel Valkane.

Isti zahtjev u žalbi odbilo je i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja 25. siječnja 2023., što je kao zakonito potvrdio i Upravni sud u Rijeci presudom od 31. svibnja 2023. Po izjavljenoj žalbi Inicijative Visokom upravnom sudu u Zagrebu, isti sud je potvrdio da Inicijativa građana „Referendum za Lungomare“ nije trebala imati svojstvo stranke u postupku izdavanja lokacijske dozvole za Hotel Valkane, navodi se u priopćenju. (iPress)