U utorak, 10. rujna 2024. u prostorijama Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula održano je potpisivanje Sporazuma o suradnji između INK i Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ovim Sporazumom formalizirana je namjera zajedničke suradnje na uspostavljanju dislociranog Sveučilišnog diplomskog studija Suvremenih izvedbenih praksi, odnosne nastavne baze u sklopu koje će se studij izvoditi u Osijeku i Puli.

Sporazum su potpisale ravnateljica Istarskog narodnog kazališta Gordana Jeromela Kaić i dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Helena Sablić Tomić, a potpisivanju su prisustvovali gradonačelnik Pule Filip Zoričić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu Emina Popović Sterpin.

Posebno zahvaljujem Matiji Ferlinu na njegovom angažmanu da dobijemo dislocirani studij i njegovoj energiji koja, uz sve što INK radi, ima dodanu vrijednost. Raduje me dobra suradnja Pule i Osijeka i vjerujem da će Pula kroz ovakve programe jačati svoj identitet kulture. Uvjeren sam da smo korak naprijed već ostvarili obnovom kazališta, donošenjem Kulturne strategije, ali i kulturnom scenom svih 12 mjeseci u kazalištu, Malom rimskom kazalištu i Areni. Time posve jasno poručujemo da je Pula grad kulture koji njeguje svoj identitet i koji je itekako vidljiv. Kroz obrazovanje identitet je još vidljiviji jer ostavlja nešto drugim generacijama“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Ravnateljica INK-a, Gordana Jeromela Kaić, također je istaknula važnost ove suradnje za kulturnu scenu grada Pule i šire regije:

Uspostava dislociranog studija Suvremenih izvedbenih praksi u suradnji s Akademijom iz Osijeka nosi mnoge potencijale za obrazovnu i kulturnu scenu Istre. Studentima će biti omogućen pristup visokoškolskom obrazovanju u vlastitoj sredini, bez potrebe za selidbom, što će pridonijeti razvoju regionalnih kulturnih resursa. Istovremeno, kroz praktičan rad i suradnju s lokalnom zajednicom, kazališna scena Pule bit će obogaćena novim, svježim kreativnim energijama. Ova suradnja otvara vrata za profesionalni razvoj studenata, ali i za daljnje jačanje značaja Istarskog narodnog kazališta na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Naravno, uspjeh ovisi o pažljivom planiranju i adekvatnim resursima te sposobnosti prevladavanja logističkih i organizacijskih izazova.”

Dekanica Helena Sablić Tomić izrazila je veliko zadovoljstvo novouspostavljenom suradnjom:

Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku s veseljem započinje suradnju s još jednom važnom kulturnom institucijom poput Istarskog narodnog kazališta. Suradnja će se temeljiti na Sveučilišnom diplomskom studiju Suvremenih izvedbenih praksi, koji u Hrvatskoj nema pandan, a uključuje suvremeni ples, vizualno kazalište i druge oblike izvedbenih umjetnosti. Vjerujemo da je Istarsko narodno kazalište idealan partner za ovakav studij, koji je evoluirao iz našeg prethodnog studija Neverbalnog teatra. Ova suradnja temelji se na dugogodišnjoj zajedničkoj kreativnoj sinergiji s umjetničkim ravnateljem Matijom Ferlinom, te sam uvjerena da će donijeti obostranu korist.”

Dislociranje jednog od diplomskih studija jedne od najinovativnijih i najaktivnijih akademija trenutno u RH, koja prate suvremene umjetničke prakse, predstavlja svečani trenutak za grad i za razvoj kazališta. Smatram da će dislocirani studij Akademije u Osijeku značajno doprinijeti našem kazalištu, razvoju i edukaciji umjetnosti, a i omogućit će našem INK da postane svojevrsni edukacijski i pedagoški inkubator za suvremene izvedbene prakse. Vjerujem da će to doprinijeti i nastanku novih ideja i programa. Ova suradnja u budućnosti može imati nove mogućnosti, primjerice povezivanje sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli te da i međunarodni studenti dobiju priliku raditi na našim brojnim festivalima i steknu praktično mentorstvo“, kazala je pročelnica Emina Popović Sterpin.

S obzirom na bogatu kulturnu povijest Pule i njen aktivni kazališni život, ova suradnja obećava značajan doprinos razvoju lokalne kulturne scene, kao i pružanje novih prilika za mlade umjetnike i studente, stoji u priopćenju. (iPress)