U Svetom Petru u Šumi prošlog vikenda održan je 3. Ljetni noćni sajam S klobasiocm u EU.

Sajam je okupio više od 25 izlagača kobasica i suhomesnatih proizvoda iz Istre i Hrvatske ali i proizvođače sira, rakija, vina i ostalih proizvoda.

Svečanom otvorenju sajma prisustvovali su Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije, Marija Vučković; saborski zastupnik Anton Kliman; Sanja Kolarić Kravar- izaslanica ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva RH; pročelnik za poljoprivredu Istarske Županije Ezio Pinzan; Sanja Kantaruti, direktorica TZ središnje Istre i Irena Hrstić, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva.

Po prvi puta u Istarskoj Županiji održano je Senzorno ocjenjivanje istarske pancete i istarskog žlomparta/ombola te je od ukupno 27 pristiglih uzoraka dodijeljeno 16 zlatnih medalja za istarsku pancetu i 11 zlatnih medalja za istarski ombolo a šampionsku titulu u obje kategorije osvojio je OPG Turčinović iz Svetog Petra u Šumi.

Ove godine također se je po prvi puta ocjenjivalo najljepše pakiranje tradicionalnih istarskih suhomesnatih proizvoda a članovi žirija bili su renomirani stručnjaci iz segmenta packaginga, dizajna, tiska, fotografije i proizvodnje. Natjecalo se je ukupno 10 proizvođača tradicionalnih proizvoda iz Istre a prvo mjesto osvojio je Azrri d.o.o. iz Pazina. Drugo mjesto dodijeljeno je firmi Histris d.o.o. iz Svetog Petra u Šumi a treće mjesto je osvojio Premes d.o.o. iz Tinjana. Posebna nagrada sajma za dizajn dodijeljena je pazinskom Pisinium d.o.o.

Posjetitelji su se mogu okušati u nagradnoj igri „Prepoznaj kobasicu“, a oni najmlađi zabavljali su se u nagradnoj igri Lov na kobasicu.

Sajam je obilježio i bogat zabavni program uz klapu Neveru, Etaloni i Remix bend te koncert rock grupe Opća opasnost. (iPress)