- Danas je na skupštini Kaštijun d.o.o. donesena jednoglasna odluka o otkazivanju ugovora trgovačkim društvima koji pružaju javnu uslugu sakupljanja miješanog komunalnog otpada, izvijestio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

- Krajem kolovoza prihvatio sam prijedlog da se otkaz ugovora prolongira sa ciljem da još jednom ključnim dionicima gospodarenja otpada pružimo mogućnost konsenzusa oko drastičnog smanjenja biootpada, količina miješanog komunalnog otpada te modela obračuna cijene. Kako takav prijedlog ponovno nije prihvaćen, Grad Pula predložio je otkaz ugovora.

Kaštijun nije i ne smije biti tuđe dvorište otpada, a to ćemo općim uvjetima i drugom pravnom regulativnom osigurati u narednom razdoblju. Prvi korak k tome je otkaz ugovora, čin koji nije popularan, ali je nužan da bi se pristup prema gospodarenju otpadom i kvaliteti života građana Pule promijenio iz temelja.

U narednom razdoblju slijedi otkazni rok od 6 mjeseci u kojem će se komunalnim društvima predstaviti model primanja otpada na ŽCGO Kaštijun, a koji će zahtijevati kvalitetnije odvajanje biootpada. U suprotnom, dodatne financijske obaveze za sva komunalna društva koji to ne čine na pravilan način, istaknuo je Zoričić. (iPress)