Gradsko vijeće Pule na jučerašnjoj sjednici usvojilo je niz odluka koje imaju za cilj poboljšanje socijalnog blagostanja građana.

Vijećnici su se jednoglasno složili da će Grad Pula sufinancirati smještaj u dom nakon otpusta iz bolnice, a radi se o obliku pomoći iznad standarda u sustavu socijalne skrbi Grada Pule.

„Korisnici prava na sufinanciranje smještaja u dom po otpustu iz bolnice su odrasla i starija osoba, samac ili član kućanstva s prebivalištem na području Pule koji je ovisan o pomoći i njezi druge osobe temeljem nalaza liječnika, kojoj prema podacima Hrvatskog zavoda za socijalni rad zakonski obveznici/članovi obitelji/članovi kućanstva nisu u mogućnosti pružiti potrebnu skrb, nema ugovornih obveznika uzdržavanja, nema ugovor o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, osobe koje postojećim zdravstvenim i socijalnim uslugama u zajednici ne mogu zadovoljiti potrebnu razinu skrbi osobi u kući i nemaju vlastita novčana sredstva za podmirivanje pune cijene usluge smještaja u adekvatnoj ustanovi, te osobe koje po završetku bolničkog liječenja/privremene zdravstvene skrbi nemaju slobodnog mjesta za stalni smještaj u adekvatnoj zdravstvenoj ustanovi ili u ustanovi socijalne skrbi rješenjem nadležnog Područnog ureda Pula, Hrvatskog zavoda za socijalni rad“, pojasnila je nadležna pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov.

Korisnicima koji svojim prihodima ne mogu u cijelosti pokriti troškove smještaja u dom po otpustu iz bolnice, Grad Pula sufinancirat će troškove smještaja do punog iznosa cijene smještaja najdulje do šest mjeseci.

Nadalje, jednoglasno je prihvaćen i aneks Sporazuma o međusobnoj suradnji između Porečko-pulske biskupije, Istarske županije i Grada Pule o financiranju troškova opremanja prostora Hospicija u ukupnom iznosu od 460.000,00 eura. Biskupija, Županija i Grad time se obvezuju iznose od po 153.333,33 eura uplatiti za opremanje poslovnog prostora Hospicija kako bi mogao započeti obavljati svoju djelatnost.

Povećat će se i sufinanciranje programa predškolskog odgoja. Naime, cijena mjesečne subvencije roditelja-korisnika usluga ostaje nepromijenjena, ali se povećava iznos mjesečne subvencije Grada Pule za upis u predškolske u ustanove drugih osnivača i to za redoviti cjelodnevni 10-satni program s 225,86 na 255,00 eura mjesečno te za redoviti poludnevni 6-satni program s 112,93 na 127,50 eura mjesečno. Povećanje mjesečne subvencije predloženo je i usvojeno zbog porasta troškova rada dječjih vrtića u cilju povećanja plaća odgojitelja u dječjim vrtićima drugih osnivača.

A Gradsko vijeće potvrdilo je i odredbe aneksa Kolektivnog ugovora, koji je gradonačelnik Filip Zoričić potpisao krajem kolovoza sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije, za radnike dječjih vrtića čiji je osnivač Grad Pula. Zaposleni u pulskim dječjim vrtićima, čiji je osnivač Grad, već od 1. rujna dobit će 15-postotno povećanje plaća, a u ovoj godini plaće su im ukupno porasle 30 posto.

Jednoglasno je usvojena i odluka kojom je usvojen Pravilnik o umirovljeničkoj iskaznici Grada Pule. Kako je pojasnila resorna pročelnica Sokolov, pogodnosti za umirovljenike s prebivalištem na području Pule daju ustanove i trgovačka društva Grada Pule, osim za subvencije koje su vezane za imovinski cenzus, te ostale pravne i fizičke osobe na području Republike Hrvatske s kojima se postigne dogovor.

„Predočenjem umirovljeničke iskaznice umirovljenici će na jednostavniji način ostvarivati pogodnosti. Zahtjev za izdavanje podnosi se Centru podrške 521, Zagrebačka 18, s priloženom osobnom iskaznicom i zadnjim izvatkom mirovine, a izdavanje je besplatno“, pojasnila je pročelnica Sokolov.

Vijećnici su usvojili i polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna za 2024. godinu, zatim izvješće o provedbi Godišnjeg plana upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Pule za 2023. godinu te izmjene i dopune Odluke o redu na pomorskom dobru.

Na početku sjednice održana je minuta šutnje za nedavno preminulog sugrađanina, glazbenog menadžera Svena Dukića. (iPress)