Na konferenciji za medije, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić  i direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik najavili su bogat program događanja koji će se održavati u Poreču tijekom jesenskih mjeseci.

Nakon ljeta prepunog događanja, Poreč je i u jesen za svoje građane i još uvijek mnogobrojne goste pripremio veliki broj događanja. "Jesen u Poreču" donosi bogat i raznovrstan program koji će se odvijati tijekom rujna, listopada i studenoga, obuhvaćajući kulturne, sportske i gastronomske događaje, čime Poreč i ove godine potvrđuje status nezaobilazne jesenske destinacije.

Eno-gastronomska čarolija jeseni u Poreču

Od 19. do 29. rujna najljepši gradski park Olge Ban ugostiti će manifestaciju Vinski grad Poreč, gdje će posjetitelji moći uživati u bogatoj ponudi vrhunskih vina.

U četvrtak, 19. rujna od 9 do 20 sata na Trgu slobode održat će se tradicionalna Smotra istarskih autohtonih proizvoda, na kojoj će svoje proizvode izložiti lokalni OPG-ovi, koji će nuditi tipične istarske proizvode.

Jesenska čarolija nastavlja se s gastro-glazbenim eventom Gušti Merkata i to 20. rujna na porečkoj tržnici. Biti će to prilika za degustaciju jednog svježe pripremljenog jela, uz „čašicu razgovora“ u dobrom društvu i uz glazbenu kulisu.

Drugo izdanje Cabernet Sauvignona & plava riba održati će se 8., 15. i 22. studenog. Biti će to tri petka za tri putovanja u otkrivanje sljubljivanja vina i plave ribe uz vrhunske chefove u porečkim restoranima.

Poreč – grad sporta ugošćuje Plava Laguna Ironman 70.3, Istria300, Sportfest, Poreč Rally…

Tijekom jesenskih mjeseci, Poreč će ugostiti niz sportskim manifestacija. Tako 22. rujna na rasporedu je prva rekreativna biciklijada Poreč Loves Bike. Od 27. rujna do 12. listopada u sportskoj dvorani Finida održat će se turnir u hrvanju Valamar Cup.

Istria300 vraća se u Poreč po četvrti put, privlačeći ambiciozne bicikliste s impresivnim rutama koje prolaze kroz najljepše istarske krajolike. Pod sloganom „Ride Your Limits“, Istria300 pretvara Poreč u centar svjetskog biciklizma. Osim same utrke, Istria300 je dio bogatog četverodnevnog programa. Od 26. do 29. rujna 2024., Istria300 Expo ponudit će bogat sadržaj za bicikliste, uključujući najnovije trendove i opremu, zanimljiva predavanja i poseban obiteljski program, čineći Poreč središtem biciklističke zajednice za ovo nezaboravno događanje.

Poreč će 5. i 6. listopada biti domaćin Europskog regionalnog jet ski prvenstva Alpe Adria Jet Ski Tour 2024 - GP Poreč koji će oživjeti uvalu Peškera i dovesti najbolje natjecatelje iz desetak regionalnih zemalja. Riječ je o događanju koji kombinira brzinu, vještinu i energiju uz neprestanu akciju, adrenalin i nevjerojatne akrobatske performanse.

Od 8. do 13. listopada u dvorani Žatika održati će se Prvenstvo svijeta u hrvanju za veterane, koje u Poreč dovodi više od tisuću sudionika.

Poreč će 20. listopada 2024. ponovo biti domaćin najvećeg triatlona u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč, Istra - Hrvatska. Dan prije glavne utrke, 19. listopada, održat će se i Iron Kids utrka. Start i cilj održati će se u Zelena Resortu. Utrka je rasprodana mjesecima unaprijed i ponovno se očekuje veliki broj sudionika iz cijelog svijeta.

Organizirana biciklistička ruta Epic Rides vodi sudionike najboljim lokacijama i stazama u Hrvatskoj, pa je tako 26. listopada na rasporedu Poreč, dok će ljubitelji adrenalina uživati u oktanskom spektaklu Poreč Rallya i to 2. i 3. studenog na parkingu Žatika.

Kulturna jesen u Poreču

U Eufrazijevoj bazilici, 27. rujna, Zagrebački solisti održat će koncert klasične glazbe u sklopu 63. Koncerata u Eufrazijani. Istoga dana, povodom Svjetskog dana turizma, Turistička zajednica grada Poreča svojim sugrađanima i turistima pokloniti će još jednu besplatnu šetnju kroz povijest Poreča „La mula de Parenzo Tours“. Posjetitelji će imati priliku razgledati Poreč, upoznaju ribarsku tradiciju ali i doznati kako je poznati američki pisac Ernest Hemingway povezan s prošlošću ovoga grada. Pozivamo sve zainteresirane da rezerviraju svoje mjesto i pridruže nam se na besplatnoj interpretativnoj šetnji kroz povijest Poreča. Mjesto susreta je ispred Centra za posjetitelje "La mula de Parenzo", Trg Slobode 13, Poreč. Informacije & Rezervacije: T: +385(0)52 451 293, E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Za one željne smijeha, Pučko otvoreno učilište je 2. listopada pripremilo stand up komediju Ivana Šarića „Best of 1984 - 2023“, dok 31. listopada u porečko kazalište dolazi stand up komedija Ivice Lazanea. U srijedu, 27. studenog porečku će publiku nasmijavati Splicka Scena.

52. Susret pjevačkih zborova „Naš kanat je lip“ održat će se 25. i 26. listopada, dok je 14. Porečdox, međunarodni festival dokumentarnog filma na rasporedu od 9. do 16. studenog.

Tradicionalna proslava Svetog Maura, održati će se 21. studenog.   

Žatika – centar jesenskih sajmova

Dvorana Žatika, koja je ove godine u potpunosti bukirana, ugostit će niz specijaliziranih sajmova, uključujući sajam graditeljstva i uređenja PromoArh od 18. do 20. rujna sporta, Sport Fest Poreč od 18. do 20. listopada, te međunarodni sajam ribarstva Crofish od 22. do 24. studenog. Velenik je istaknuo kako će ovi sajmovi dodatno obogatiti gospodarsku i turističku ponudu grada tijekom jeseni.

Osim sajmova, porečka dvorana Žatika od 10. do 16. studenog ugostiti će Dane hrvatskog kulinarstva u organizaciji Hrvatskog kulinarskog saveza.

Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča, istaknuo je važnost ovih događanja za grad: "Jesensko razdoblje donosi poseban ugođaj u Poreč, a raznovrsnost manifestacija koje smo pripremili privući će i lokalno stanovništvo i posjetitelje iz svih krajeva. Naš grad postao je sinonim za bogat program koji obuhvaća sport, kulturu i gastronomiju, a ove godine dodatno potvrđujemo status vodeće destinacije, ne samo ljeti, već i u jesenskim mjesecima. Manifestacije koje smo priredili pokazatelj su kako Poreč kontinuirano investira u svoj turistički potencijal, nudeći sadržaj za sve generacije i interese. Jesen u Poreču bit će zaista nezaboravna."

Malo koji grad na moru u Hrvatskoj ima ovako bogat i popunjen program sve do kraja godine. Veliku ulogu u tome igra i sportska dvorana Žatika, najveća na prostoru Istre i Kvarnera, koja je redovno popunjena, kao i druge sportske dvorane u Poreču, ali i veliko iskustvo u organizaciji te smještajni kapaciteti. Trudimo se svake godine dopuniti i još obogatiti program, a reakcije i interes ljudi i naših sugrađana za manifestaciju Jesen u Poreču govore nam da smo na pravom putu. Od sporta, arhitekture, dok gastronomskih događanja i koncerata, stvarno imamo ponešto za svakoga.

Za kraj, koristim priliku da zahvalim svim svojim sugrađanima – djelatnicima u turizmu, bilo da rade direktno ili indirektno u njemu, na još jednoj odličnoj sezoni. Upravo su svi oni razlog zašto nam se gosti u Poreču dobro osjećaju i zašto iz našeg grada nose lijepe uspomene i na tome im se kao gradonačelnik zahvaljujem.“, zaključio je Peršurić. (iPress)