Simboličnim pritiskom na tipku, u 19 sati i 15 minuta otvorena je druga cijev tunela Učka. I iz nje su izašli oni kojima su upućene najveće zahvale. Više od 500 radnika bilo je gotovo četiri godine angažirano na zahtjevnim radovima izgradnje tunela. Golemi posao još nije okončan no, danas je većina od više od tisuću sudionika na otvaranju tunela bila vidno emotivna.

Uz veliki vatromet, povorku radnika i njihovih strojeva uz Halubajske zvončare, Folklorno društvo Pazin, ritmičke gimnastičarke iz Pule, članove Vespa kluba iz Rovinja, Liburnija Classic Cluba Opatija, Porsche kluba, vratolomije 'Krila Oluje'  te uz glazbu Ane Rucner i Sudar Brass Ansambla krenule su čestitke svim izvođačima.

Svečanost otvaranja započela je izvođenjem himne Lijepa naša domovino, koju je otpjevala istarska diva Radojka Šverko. 

Tehničko čudo, ali prije svega simbol zajedništva, sažetak je onoga što su u petak navečer na otvorenju druge cijevi Tunela Učka istaknuli predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjetnik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, generalni direktor Bina Istre Dario Silić te čelnici Istarske i Primorsko-goranske županije.

Generalni direktor Bina Istre Dario Silić naglasio je da je ovo povijesni dan za kompaniju, njihove korisnike i djelatnike te kako mjesec rujan nije slučajno biran za otvaranje.

Naime, kako je naveo, u rujnu 1995. godine potpisan je inicijalni ugovor o koncesiji, u rujnu 2023. godine probijena je nova cijev Učke te je u rujnu 1947. godine Istra pripojena Hrvatskoj.

- Stoga ovaj projekt nije samo tehničko čudo, već simbol zajedništva i vizije, rezultat upornog rada, predanosti i suradnje mnogih pojedinaca i institucija Hrvatske. Dupliranjem tunela Učka, Bina Istra će povećati sigurnost i postići usklađenost tunela s Direktivom EU iz 2004. o sigurnosnim zahtjevima za tunele u EU, kazao je Silić.

Dodao je kako građevinski radovi faze 2B21 podrazumijevaju izgradnju nove cijevi tunela Učka ukupne dužine 5,6 km, koja ima 24 poprečna tunela na svakih 250 metara, od kojih 12 pješačkih i 12 za vozila, što ukupno čini 6,5 kilometara tunela i čini ga sa spojnim tunelima najduljim podzemnim iskopom u Hrvatskoj.

- Jedan od najvećih izazova ovog projekta bio je izvesti radove u roku, uz postojeću cijev pod prometom. I zato, ovaj tunel predstavlja pobjedu nad preprekama, i dokaz je da kad radimo zajedno, možemo postići nevjerojatne stvari, zaključio je Silić naglasivši kako se nova cijev tunela Učka neće dodatno naplaćivati.

Nakon otvorenja prometovat će se kroz obje cijevi deset dana, a potom slijedi zatvaranje stare cijevi koja kreće u rekonstrukciju.

Plenković: Ovo je samo dio velikih infrastrukturnih projekata koje realiziramo

Podsjetivši kako je upravo 13. rujna 2018. godine održana sjednica Vlade u Puli na kojoj je donesena politička odluka o izgradnji punog profila Istarskog ipsilona i spoju na čvor Matulji, premijer Andrej Plenković rekao je na današnjoj svečanosti otvorenja druge cijevi tunela Učka kako je taj projekt samo dio velikih infrastrukturnih projekata koje Vlada provodi "u ovoj fazi sazrijevanja Republike Hrvatske".

- Vlada nije imala ni trunke dileme da Istarska i Primorsko-goranska županija te cijela Hrvatska zaslužuju dovršetak ovog projekta. Do početka iduće sezone obnovit ćemo staru cijev, a godinu dana kasnije izgradit će se puni profil na mostu Mirna i vijaduktu Limska draga te autocesta do Matulja, naglasio je Plenković, dodavši da kada je dolazio s riječke strane kroz dio nove cijevi pa kroz prolaz ušli u staru cijev, kako je rekao "čovjek zaista dobije puni dojam značaja ovako velikog projekta".

- On je samo dio velikih infrastrukturnih projekata koje realiziramo u ovom razdoblju punog sazrijevanja Hrvatske, demokracije i razvoja, pa ja bih rekao i brzine tog razvoja, koja se sada vidi i osjeća u svim našim krajevima, rekao je premijer Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zahvalio se svim vrijednim radnicima, projektantima i izvođačima koji su, kako je rekao, "najzaslužniji što smo danas ovdje".

- Malo je ovakvih trenutaka u životu jednog pojedinca koji ostanu urezani za cijeli život. Malo je takvih trenutaka, a jedan od njih je sigurno bio prije dvije godine kad smo spojili Hrvatsku Pelješkim mostom, a drugi takav je ovaj današnji trenutak, a to je otvaranje druge cijevi tunela Učka, koji predstavlja jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u novije vrijeme, poručio je Butković. (iPress)