Pula biveć od iduće godine mogla postati Središte za obuku pilota borbenih zrakoplova koje bi na vojnom aerodromu uspostavili Hrvatska, odnosno MORH i francuski Défense Conseil International - DCI. Nastavak je to zajedničke suradnje, nakon povratka svih hrvatskih pilota s obuke u Francuskoj.

- Avion na kojem bi se provodila obuka bio bi Pilatus PC-21 i ono što je posebno važno, taj avion ne bi bio bučan. Nema bojazni da bi ti avioni stvarali buku nad Pulom. Razina buke je zanemariva i ispod svake razine buke civilnog putničkog aviona. Za sada nije definiran datum uspostave Središta za obuku pilota, no obje strane su iskazale interes da se ugovor potpiše", priopćili su iz MORH-a, prenosi Dnevnik Nove TV.

O ugovoru se još pregovora, kažu u MORH-u, i detalji mogućeg projekta nisu u fazi u kojoj bi ih mogli prezentirati javnosti. Ipak, neslužbeno se doznaje da bi, bude li sve po planu i dogovoru, Francuska nabavila školske avione, a Hrvatska osigurala lokaciju.

"To što čujete u zraku, jeste malo demagogija, zvuk slobode, ali tako je. Znam što znači ta sloboda, jer sam u tome i sudjelovao", rekao je Ivan Selak, umirovljeni pilot HRZ-a, koji smatra da je Pula idealnije i bolje rješenje od Zagreba, gdje su sada Rafali.

- Želimo mir u gradu, jer svaka ta asocijacija na rat, avione, nije ugodna za čuti. Jedan oblik edukacije, da dođu ročnici u Pulu, da dođu francuski časnici na edukaciju naših vojnika ili obratno je prihvatljivo. Ali sve što će imati izrazitiji zvuk nije prihvatljivo za grad, komentirao je pulski gradonačelnik Filip Zoričić važan vojni projekt za Dnevnik Nove TV. (iPress)