Valbandon je danas bio poprište druženja i smijeha u sportskom duhu. Humanitarna memorijalna utrka u spomen na tragično preminulog policijskog službenika Ivana Todorića i ove je godine okupila oko 250 sudionika i njihovih navijača koji su se kroz sportsku aktivnost prisjetili Ivana koji je bio djelatnik Policijske postaje Pula-Pola i koji je prije šest godina, 22. rujna, stradao u prometnoj nesreći prilikom dolaska na posao. Stradao je u policijskoj odori uz koju je odrastao kao dijete policijskog službenika, a koju je i sam s ponosom nosio.

Trkači su se natjecali u kategorijama građana i policije, a velik broj njih odlučilo je iskušati svoje trkačke sposobnosti na dužoj stazi od 11.300 metara. Za one koji više vole kraće staze ili su jednostavno željeli prošetati, organizatori su pripremili i utrku dužine od 2.209 metara, koja se referirala na datum Ivanove pogibije.

Ruta utrka i ove godine bila je nepromijenjena. Sudionici obje utrke krenuli su od bivšeg policijskog kampa u Valbandonu te su se spustili prema obali mora, odakle su šetnicom nastavili preko Hidrobaze. Sudionici rekreativne utrke vratili su se nazad istim putem, dok su sudionici glavne utrke nakon lučice nastavili cestom do tvrđave Punta Christo. Put ih je dalje vodio kroz kamenolom, a potom u šumu sve do tvrđave Monto Grosso, uvale Zonka  i obalne bitnice Valmaggiore, nakon čega su se šumskim puteljcima vratili do lučice Štinjan i nazad cestom prema Puntiželi i kampu u Valbandonu.

Trkači su se natjecali u kategoriji građana i policije, a ciljnu ravninu prešlo je 173 trkača, dok su se preostali odlučili rekreativno prošetati. Najbolji na kraćoj stazi u kategoriji građana bili su Andrea Stojšić i Luka Kljajić, dok su u kategoriji policije slavili Ana Marija Grgur i Tin Emanuel Bolonović. Na dužoj stazi u kategoriji građana najbolji rezultat ostvarili su Radmila Maksimović i Matija Lisec, dok su u kategoriji policije najbolji bili Nives Šimić i Ivica Jurak. Nagrade najboljim trkačima uručili su Ivanov otac Zlatko Todorić, zamjenica predsjednika upravnog odbora Zaklade policijske solidarnosti Gordana Bušić - Vojnović, ispred Policijske uprave istarske zamjenik načelnika Božo Kirin, zatim načelnik Policijske postaje Pula-Pola Vjekoslav Vukšić i direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj. 

''Čestitam svim trkačicama i trkačima koji ste se u ovako velikom broju prijavili na utrku i na taj način odali počast našem Ivanu. Ivan je, osim što je bio izvrstan policajac, bio zaljubljenik u sport te je ova sportska trka nekako najbolji način da mu odamo počast'', rekao je Božo Kirin neposredno prije proglašenja najuspješnijih trkača, dok je Zlatko Todorić u emotivnom obraćanju zahvalio svim sudionicima na dolasku, a posebno kolegama i trkačima koji su došli iz drugih županija kako bi podržali ovu humanitarnu trku kojom je do jučerašnjeg dana prikupljeno oko 3.200 eura na ime kotizacija. Uplate i dalje stižu te će konačan iznos prikupljenih sredstava biti poznat sljedećeg tjedna.

Humanitarnu utrku 4. Memorijal Ivana Todorića organizirali su Policijska uprava istarska, Atletski savez Istre, Regionalni klub IPA Istra, Udruga specijalne jedinice policije BAK Istra i Turistička zajednica grada Pule, povodom Dana policije i šeste godišnjice smrti policijskog službenika Ivana Todorića, kako bi se obilježilo sjećanje na stradalog Ivana i promovirali zdravi stilovi života, odnosno sportsko-rekreativne aktivnosti. Utrka je ujedno imala i humanitarni karakter, s obzirom da su organizatori sav novac od kotizacija donirali Zakladi policijske solidarnosti koja brine o policijskim službenicima u potrebi. Svoj doprinos organizaciji utrke dali su BINA Istra, TZ Fažana, Hrvatsko društvo skladatelja (ZAMP), Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Klub brdskog biciklizma i ekstremnih sportova Adrenalina, Zbor atletskih sudaca Istre, BiteMe Nutrition, Istarski Vodovod, OPG Kraljić, Oio Vivo, Sindikat policije hrvatske, Radio Istra, BIPA i brojni volonteri bez kojih organizacija utrke ne bi bila moguća.

Trkači svoje rezultate mogu provjeriti na poveznici 4. Memorijal Ivana Todorića, a prvo troje plasiranih po kategorijama bili su:
 
Utrka 2.209 metara - građani muškarci
1. Luka Kljajić
2. Adriann Jakupović
3. Dragan Kramar 

#

Utrka 2.209 metara - građani žene
1. Andrea Stojšić
2. Nina Lazarić
3. Ivan Kramar

#

Utrka 2.209 metara - policija muškarci
1. Tin Emanuel Bolonović (PU istarska)
2. Danijel Gavrić (PU istarska)
3. Armando Brajnović (Policijska Akademija ''Prvi hrvatski redarstvenik'')

#

Utrka 2.209 metara - policija žene
1. Ana Marija Gregur (PU međimurska)
2. Martina Zadravec (PU međimurska)
3. Ivana Vrekalić (PU istarska)

#

Utrka 11.300 metara - građani muškarci
1. Matija Lisec
2. Ivan Diklić
3. Luka Kučerka

#

Utrka 11.300 metara - građani žene
1. Radmila Maksimović
2. Nikolina Jurešić
3. Sandra Martinović

#

Utrka 11.300 metara - policija muškarci
1. Ivica Jurak (PU međimurska)
2. Neven Ceilinger (PU međimurska)
3. Dinko Janković (PU istarska)

#

Utrka 11.300 metara - policija žene
1. Nives Šimić (PU zagrebačka)
2. Silvana Kljufas (PU brodsko - posavska)
3. Nataša Rogić (PU istarska)

#

- Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i pomogli radu Zaklade policijske solidarnosti te koji su svojim dolaskom odali počast Ivanu Todoriću - dobrom čovjeku, policajcu, prijatelju, bratu i sinu. Hvala vam!, poručii su iz Istarske policije. (iPress)