Turistička zajednica Općine Marčana poziva vas na 2. Loborika Fun Day – zabavno rekreativno druženje u nedjelju prijepodne, 22. rujna. Dan će započeti okupljanjem biciklista ispred Kuće biciklizma u Loborici, od 9 do 10 sati. U 10 sati istovremeno kreću dvije rekreativne biciklističke vožnje Bike stazom 344 Marčana. Nenatjecateljskog su karaktera, jedna staza dulji 10km, a druga 20km, i obje su namijenjene ljubiteljima bicikliranja i zdravog življenja koji žele bolje upoznati područje Loborike.

Kraća staza, dužine 10 km, elevacije od 93 do 133 m namijenjena je obiteljima i nije zahtjevna, a pruža zanimljive vizure Loborike - malog mista velikih biciklista. Staza kreće ispred Kuće biciklizma i skreće lijevo, glavnom se cestom spušta 300 m te odmah skreće na bijeli put i uz vodovodnu trasu (kroz šumu kestena) dolazi do bijelog puta koji vodi dalje prema Ypsilonu. Tom se cestom vozi 2 km te se onda skreće na cestu rimskih centuriona i vozi natrag do centra Loborike. Riječ je o kružnoj stazi, prigodnoj za sve uzraste, koja se prelazi u cca sat vremena.

Zahtjevnija, 20km duga staza, namijenjena je iskusnijim vozačima i na njoj će biciklisti naići na izazovnije dionice ostatka Bike staze 344 Marčana. Također je riječ o kružnoj stazi koja se prelazi u cca dva sata, a prolazi kroz makadamske puteve oko Loborike, Radeki Polja, Muntića i Radeki Glavice.

Start i cilj kraće i duže staze je ispred Kuće biciklizma u Loborici. Više detalja o Bike stazi 344 Marčana na ovom linku.

Kako bi sve dobne skupine bile uključene u ovaj obiteljski rekreativni dan, oni najmlađi, predškolarci koji tek kreću pedalirati, moći će se voziti i isprobati svoje vještine na posebno osmišljenom dječjem biciklističkom poligonu na igralištu. Posjetitelje, pratnju i sve one koje ne bicikliraju u dvorištu Kuće biciklizma zabavljati će DJ Fabris Radin. Osim zajedničkog druženja i jačanja sportskog duga, izvrsna je to prigoda da se razgledom postava Kuće biciklizma i nauči nešto novo o Loborici – malom mistu velikih biciklista. Kuća je uređena 2017. godine tragom izvanrednih sportskih rezultata Loboričana kroz 20. i 21. stoljeće. Prepuna je povijesnih rezultata, slika, medalja i pehara koje su članovi Biciklističkog kluba Loborika osvojili i donijeli iz cijelog svijeta, što ekipno, što individualno. Taj će se dan, uz stručno vodstvo Helene i Luciana Valčića, moći razgledati postav Kuće biciklizma posvećen životnoj priči i svjetskim sportskim uspjesima Nevia Valčića i Cvitka Bilića, šampionima cestovnog biciklizma koji imaju loboričke korijene, kao i čuti priča o osnivanju i uspjesima BK Loborika.

„Naglasak manifestacije je upoznavanje učesnika s biciklističkom kulturom Loborike kroz povijesne uspješnice te daljnji razvoj biciklističkih sadržaja u destinaciji Marčana, posebice u pred i posezoni.“ – Maja Bizjak.

S ciljem što bolje organizacije, sudjelovanje na biciklijadama je besplatno, jedino je potrebno najaviti sudjelovanje na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijave su obavezne (potrebno je navesti ime, prezime i dob sudionika te izbor kraćeg ili dužeg itinerara) i zaprimaju se do četvrtka 19. rujna. Prvih 80 prijavljenih biciklista dobiti će majicu Loborika Fun Day-a! Sigurnosti radi, svi su sudionici obvezni nositi kacigu. S ciljem promicanja vožnje biciklom u korist zdravlja, ekologije, razonode i turizma, oni koji nemaju bicikl ili ga nisu u mogućnosti prevesti do Loborike, isti će moći skupa s pratećom opremom iznajmiti u Loborici. Upite i predbilježbe za najam bicikala molimo pravovremeno uputiti na broj 099 477 6627 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Manifestaciju organizira TZO Marčana u suradnji s Valčić Cycling Concept-om i Općinom Marčana, uz logističku podršku DVD-a Marčana i Mandalenom d.o.o. sa željom valorizacije biciklističkog predznaka Loborike. (iPress)