Dva su dana preostala do početka Istria300 utrke, najbrže rastućeg biciklističkog događaja u svijetu, a u svom četvrtom izdanju, Istria300 broji 3600 sudionika, od čega više od 90 posto stranaca, koji će iz Poreča krenuti u vožnju po istarskom krajoliku.

"Istria300 prometnula se u jedan od najznačajnijih sportsko rekreativnih događaja u Europi, a broj sudionika se od prve godine, 2021. - upeterostručio. Ove smo godine obogatili program besplatnim ranojutarnjim vožnjama po Poreču i okolici u kojima su uživali i Istrijani i njihovi gosti. Vožnje su počele u lipnju i održavale su se svakog utorka još i prije svitanja, a sam odaziv nam je pokazao da je to inicijativa koja koju bi vrijedilo proširiti i na druge gradove gradove u Hrvatskoj, ali i u Austriji, Sloveniji i Njemačkoj“, rekao je direktor utrke Istria300, Vladimir Miholjević.

Sudionici vožnje Istria300 i ove godine kreću iz Poreča, a na raspolaganju su im tri rute; najkraća je 134 kilometara, druga, koja broji 209 kilometara i najdulja od 300 kilometara što je čini jedinstvenim biciklističkim događajem.

Istria300 privukla je pozornost još 2021. godine kao najveće prvo izdanje nekog rekreativnog događaja u Hrvatskoj s 800 uzvanika. Broj prijavljenih je svake godine rastao, a lani je, pet mjeseci prije događaja rasprodano 2500 startnina. Vožnja se prethodnih godina održavala u listopadu, ali zbog velikog broja inozemnih sudionika pomaknuta je na rujan kako bi im olakšala putovanje u periodu kada je Istra bolje povezana s inozemstvom.

Gost konferencije za novinare bio je i najuspješniji austrijski olimpijac Felix Gottwald, proslavljeni skijaš i sedmerostruki osvajač olimpijskih medalja u nordijskoj kombinaciji. Gottwald je jedan od čak šestero olimpijaca koji su najavljeni kao sudionici, a uz njih će startati i brojni drugi profesionalni sportaši među kojima i proslavljeni nogometaš Vedran Ćorluka.

"Svi mi, bivši i sadašnji sportaši volimo kretanje i uživanje u prirodi, a Istra je savršeno mjesto za biciklističke avanture. Nakon što sam se povukao iz profesionalnog bavljenja nordijskom kombinacijom, počeo sam se baviti biciklizmom, koji je za mene još uvijek relativno nov sport. Biciklizam mi pruža priliku da istražujem krajolike i uživam u izazovima koje donosi. Vjerujem da će svi ljubitelji biciklizma pronaći inspiraciju u ljepotama Istre.“, rekao je Felix Gottwald. (iPress)