Nakon što je početkom rujna Grad Pula uputio prijedlog Istarskoj županiji o proglašenju zaštićenog područja park-šume na području Lungomare i Valovina, na inicijativu Grada danas, 26. rujna u Komunalnoj palači na tu je temu održan radni sastanak.

Uz nadležne pročelnike i službenike Grada Pule na sastanku su sudjelovali i pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije Mirko Radolović, ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni, direktor trgovačkog društva Pula usluge i upravljanje Mario Peruško i predstavnica komunalnog poduzeća Pula Herculanea Tatjana Mandić Bulić.

Razgovaralo se o daljnjim aktivnostima u postupku proglašenja zaštićenog područja, odnosno park-šumi Lungomare i Valovine.

Kako bi se određeno područje zaštitilo potrebno je istaknuti elemente koji će biti temelj za pokretanje postupka zaštite te će Grad Pula dostaviti nadležnom županijskom odjelu sve potrebna dodatna pojašnjenja kako bi mogla biti donesena odluka o pokretanju postupka.

Naime, o prijedlogu o proglašavanju zaštićenog područja odlučuje Županijska skupština, uz prethodnu suglasnost nadležnog ministarstva i tijela državne uprave nadležnog za poslove šumarstva.

Posebna tema sastanka bila je zaštita Galebovih stijena od prekomjernog broja posjetitelja te je dogovorena aktivna suradnja Grada Pule i Nature Histrice kako bi se sve aktivnosti provele na vrijeme prije početka nove turističke sezone te kako bi po počeku turističke sezone kontrola područja bila bolja.

Podsjetimo, početkom rujna 2024. godine Grad Pula uputio je Istarskoj županiji prijedlog o proglašenju zaštićenog područja park-šume na području Lungomare i Valovina u Puli s ciljem zaštite vrijednih prirodnih resursa, a pogotovo zaštite Galebovih stijena i same špilje od prekomjernog turizma. (iPress)