Protekle subote, Motovun je po treći put bio domaćin jedne od najatraktivnijih vinskih manifestacija u regiji – Terana Wine & Walka.

U ovoj vinskoj šetnji sudjelovalo je više od 400 ljubitelja vrhunskih vina, koji su imali jedinstvenu priliku kušati najbolje primjerke terana i drugih sorti poput malvazije, muškata i cabernet sauvignona nagrađivanih lokalnih vinara koji su u protekle četiri godine osvojila čak 67 medalja na prestižnom vinskom natjecanju Decanter.

- Vrlo smo ponosni što je Teran Wine & Walk još jednom opravdao očekivanja i ponovo privukao veliki broj domaćih i stranih posjetitelja. Motovun i njegova okolica pružaju idealan ambijent za ovakva događanja, gdje se vrhunska vina i lokalna kuhinja savršeno nadopunjuju s prekrasnim krajolikom. Posebno me raduje što su naši lokalni vinari, čija su vina osvojila brojne međunarodne nagrade, imali priliku još jednom predstaviti svoje proizvode široj publici. Siguran sam da će Teran Wine & Walk i u budućnosti ostati nezaobilazna postaja za sve ljubitelje vina, dobre hrane i prirode, izjavio je David Matković, direktor Turističke zajednice Općine Motovun.

Ruta je započela u podnožju Motovuna kod Winery & Design Hotela Roxanich, a sudionici su ubrzo prošli kroz povijesni tunel Motovun, najduži tunel nekadašnje uskotračne pruge Parenzana. Prva wine & walk postaja bila je smještena uz prugu, a ovdje su sudionici, osim u predivnim pogledu na vinograde i dolinu rijeke Mirne, uživali u ponudi Vina Novak - Malvaziji Istarskoj 2023 i Teranu 2020 te fritaji s crnim tartufima koju su pripremili Tartufi Istra i Udruga tartufara Istra.

Put se nastavio do druge postaje kod vinarije Fakin, jedne od najnagrađivanijih hrvatskih vinarija, gdje su sudionici kušali Malvaziju Istarsku 2022 i popularni Teranino dok se Konoba Fakin pobrinula da isprobaju tradicionalnu Istarsku maneštru. Šetnja se nastavila do vrha Monte Šandrin a ovdje su se još jednom prezentirala Vina Fakin s Teranom 2022 te Benvenuti vina s Teranom Livio Benvenuti 2020. Za kulinarski dio pobrinula se poznata lokalna Konoba Fakin koja je gostima servirala tjesteninu s junećim gulašom.

Ruta se nastavila kroz prekrasne vinograde i maslinike do mjesta Rodeli gdje su Vina Fachin predstavila Teran Raspo Rosso 2023 i Muškat žuti Rodelli 2023 a Lovačka udruga „Fazan“ Motovun razveselila je goste ukusnim burgerom od divljači. Uspon na brdo Šublenta vodio je do pete postaje gdje su domaćini bili Vina Bertoša s Malvazijom Istarskom 2023 i Valenta Family Wines s Teranom Terre di paradiso 2020, dok je Konoba „Pod voltom“ oduševila kiselim kupusom sa suhim mesom.

Predzadnja stanica bila je rezervirana za vinariju Tomaz i OPG Milan Udovičić. Uz Malvaziju Istarsku Avangarde 2023 i Teran Barbarossa 2020 kušale su se istarske kobasice u škartocu. Sam kraj ove vinske šetnje vodio je natrag do vinarije Roxanich. Ovdje su sudionici uživali u savršenom spoju Malvazije Istarske Montona 2018, Terana 2009 i jesenskih muffina koji su upotpunili doživljaj.

Manifestacija je cijelog dana bila ispunjena pozitivnom energijom, a savršen spoj vrhunskih vina, lokalnih delicija i prekrasnog istarskog krajolika stvorio je nezaboravan doživljaj za sve sudionike koji su se nastavili zabavljati uz ritmove DJ-a do kasno u noć. (iPress)