Dan limskih oštriga održat će se u Limskom zaljevu u nedjelju 23. ožujka 2025. godine. Riječ je o nedjelji nakon blagdana svetoga Josipa. Vjeruje se da su baš na taj blagdan kamenice najpunije i najukusnije.

Manifestacija koja uskoro dobiva svoje treće izdanje, iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja iz Hrvatske i susjednih zemalja. Predviđa se da će ove godine na Danu limskih oštriga biti posluženo više od pet tisuća kamenica.

Posjetitelje gastronomsko-zabavni program na rivi očekuje od 11 do 16 sati. Posluživat će im se svježe kamenice uzgojene u Limskom zaljevu, uzgajališta školjki moći će promotriti tijekom vožnji brodom, uživat će uz živu glazbu, a za djecu se pripremaju kreativne radionice.

Građani koji žele naučiti procjenjivati kvalitetu kamenica te se upoznati s inovativnim i održivim načinima uzgoja europske plosnate kamenice, moći će se besplatno uključiti u radionice koje će voditi dr. sc. Nada Vahčić, umirovljena redovita profesorica u trajnom izboru Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom radionice koja traje pola sata, svaki će sudionik kušati po dvije kamenice. Prva radionica počinje u 10 sati u prizemlju restorana Fjord. Radionice se održavaju u sklopu projekta Marinet – Mariculture Network: Primjena novih tehnologija za diversificiranu održivu akvakulturu usmjerenu na zdravo društvo i konkurentne regije. Marinet je europski projekt programa Interreg Italija – Hrvatska 2021. 2027. koji se bavi inovacijama u uzgoju riba i školjkaša te jačanjem suradnje Hrvatske i Italije u toj gospodarskoj grani s ciljem poboljšanja biosigurnosti, ekološke održivosti i gospodarstva tih zemalja.

Restorani Viking i Fjord na Dan limskih oštriga će biti otvoreni od 10 do 22 sata. Posjetiteljima će uz svježe kamenice nuditi atraktivna jela koja se pripremaju od tih delikatesnih školjki.

Na okolnim će se štandovima organizirati prigodna prodaja lokalnih proizvoda. Svoje će rakije, vina, pjenušce, slatke proizvode, uporabne predmete i suvenire prodavati OPG-ovi, obrtnici i mali proizvođači iz Kanfanarštine.

Detaljnije informacije o programu manifestacije dostupne su na web stranici Općine Kanfanar ili na ovom linku

Prijave za vođenu degustaciju kamenica na ovom linku. (iPress)