Protekle nedjelje u Žminju Zad kaštela održana je manifestacija Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće. Priča je to koja traje već dvanaest godina i koja okuplja velik broj sudionika i posjetitelja. Naglasio je na početku manifestacije Mirando Mužina, idejni začetnik manifestacije.

Manifestacija je to, kojom se posjetiteljima želi prezentirati bogata tradicija “vazmenih” običaja na žminjštini, prikazati kako se nekada obilježavao Uskrs, što se jelo i kako se zabavljalo na taj veliki blagdan. Tako se na licu mjesta, tik uz ognjište, moglo vidjeti, a i isprobati, kompletan proces izrade pince; na koji način zamijesti tijesto, ostaviti ga da miruje, pa ponovno premijesiti, ispeći na ognjištu i potom degustirati.

U izradi pinci pred brojnom publikom okušali su se općinski načelnik Željko Plavčić ispred domaćina manifestacije, Istarski župan Boris Miletić, županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan te kandidat za župana plaforme Možemo, Slaven Boljun.

U izložbenom dijelu programa 50-ak vrijednih domaćica iz cijele Istre izložilo je svoje pince, uskršnje kolače i pisanice. Stručni žiri ocijenio je najbolje te su podijeljene nagrade. Za najštabelejo pinco nagrađena je gospođa Mirjana Prgomet iz Barbana, drugonagrađena je bila gospođa Ivanka Mijandušić, dok je treće mjesto pripalo gospođi Ivani Dajčić. Gospođa Livia Milutinović napravila je najštabeleji vazmeni kolač, dok je najlepče piturano vazmeno jaje izradila gospođa Ida Šaina.

Sve su se pince i kolači mogli bez naknade degustirati nakon ocjenjivanja.

Autentična i neumorna Zdenka Jakus ispekla je najveću pincu na svijetu od 160 jaja, 40 kilograma brašna, 5 kilograma grožđica i gotovo litru ruma. Težina najveće pince na svijetu iznosila je 65,5 kilograma i time je oboren rekord iz 2023. godine kada je Zdenkina pinca težila 46 kilograma.

Održan je i turnir u pičenju jaja, a nagrada, špaleta, otišla je u Barban, u precizne ruke Nenada Prgometa.

Na sajmenom dijelu, lokalni OPG-ovi ponudili su svoje proizvode, pa se tu moglo naći od suhomesnatih proizvoda kobasica, pancete, zarebnjaka, špalete do sira, šparuga, škalonje, jagoda, raznog voća, slastica, likera pa čak i prigodnih ukrasa sa dom.

U prigodnom gastro kutku nudila se špaleta, uskrsna fritaja i slastice, a mogla se degustirati i prava istarska supa.

U kulturno umjetničkom programu sudjelovala su djeca Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja i Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminja, Kulturno umjetničko društvo Cere iz Cera i Žminjske mažoretkinje.

Za dobar štimung bili su zaduženi DJ Neno i dobro raspoloženi Kreineri.

Manifestaciju su uz inicijatore manifestacije organizirali Općina Žminj i Turistička zajednica Općine Žminj.

Ni kišno vrijeme nije omelo brojne posjetitelje da Uličnicu, prvi dan Velikog tjedna, provedu u dobrom društvu u Žminju. Da bimo i k’letu! (iPress)