Općina Sveti Petar u Šumi predstavila je novi projekt St. Petrus, jedinstveni zajednički brend lokalnih proizvođača hrane i rukotvorina, nastao pod okriljem općine i općinske tvrtke Petrus park. U sklopu prezentacije novog brenda, predstavljen je i novi projekt - Poduzetnički inkubator St. Petrus, budući Centar održive poljoprivrede, zdravog života i zdrave hrane.
Inspiraciju za brend pronašli u arhitektonskom detalju supetarskog samostana

Identitet brenda St. Petrus inspiriran je bogatom poviješću Sv. Petra u Šumi, a posebno renesansnim klaustrom lokalnog samostana iz 15. stoljeća. Cvijet uklesan u stupove samostanskih arkada postao je simbol novog brenda – poveznica prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

„Ideja nije nastala slučajno. Krenuli smo od onoga što nas okružuje – od povijesti, prirode i baštine našeg mjesta. Željeli smo stvoriti nešto autentično i prepoznatljivo. St. Petrus nije bio zadatak, već čast – prilika da dizajnom prenesemo priču vrijednu čuvanja“, istaknula je Jasminka Benazić, članica projektnog tima i autorica vizualnog identiteta.

Vizualni identitet brenda kombinira crnu boju, koja simbolizira snagu, tradiciju i ozbiljnost, s zlatotiskom, koji daje dašak elegancije i vrijednosti. Simbol cvijeta postaje znak prepoznatljivosti i jamstva kvalitete.

Brend koji okuplja proizvođače i potiče izvrsnost

Pod zajedničkim imenom St. Petrus promovirat će se i prodavati odabrani poljoprivredni i prehrambeni proizvodi iz središnje Istre. Brend trenutačno okuplja: suhomesnate proizvode (istarska kobasica, kobasica s tartufima, kobasica od jelena, panceta, ombolo, lardo, pršut), sireve, vino i vermut, maslinovo ulje. Proizvođači uključeni u projekt su: OPG Franjul, OPG Turčinović, Pršutana Jelenić, Budak produkt, Histris kvaliteta i vina In Sylvis. Tvrtka Etikgraf d.o.o. sponzorirala je izradu i tisak etiketa koje nose logo brenda, a prilagođene su različitim vrstama proizvoda (u bocama i ambalaži).

Brend St. Petrus donosi višestruke koristi: kupcima jamči izvornost i kvalitetu proizvoda, proizvođačima osigurava zajedničku promociju, objedinjeni marketing i vidljivost na tržištu i potiče međusobno povezivanje i zdravu konkurenciju. Proizvodi brenda St. Petrus prezentirat će se u Kući od kobasica te u prodavaonici lokalnih proizvoda u sklopu budućeg Poduzetničkog inkubatora St. Petrus, ali i na sajmovima u organizaciji Općine te na drugim manifestacijama diljem regije.
„Ovo je prvi brend jedne jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj, i značajan je za cijelu središnju Istru. Pod zajedničkim imenom okupljamo proizvode, ali i običaje i tradiciju našeg kraja, koje želimo očuvati za buduće naraštaje“, izjavila je Martina Gljušćić, direktorica tvrtke Petrus park.

Poduzetnički inkubator – strateški razvojni projekt

Poduzetnički inkubator St. Petrus nastaje rekonstrukcijom nekadašnje peradarske farme na lokaciji UPU Teža. Bit će to prvi centar održive poljoprivrede i zdrave hrane u Istri i Hrvatskoj, s ciljem razvoja novih poslovnih modela i jačanja lokalnog gospodarstva. Objekt će obuhvaćati: Agricolo restoran i prodajni centar tradicionalnih proizvoda, senzorni laboratorij i prostor za kulinarske prezentacije (masterchef), urede, polivalentne dvorane i edukacijske prostore, proizvodne pogone: za suhomesnate proizvode, sušenje bilja i voća, destilaciju rakije i eteričnih ulja, te proizvodnju marmelade, pasate i craft piva.
„Sveti Petar u Šumi već ima 6 registriranih pogona za preradu kobasica, a novi inkubator dodatno će potaknuti razvoj malog poduzetništva, otvoriti nova radna mjesta i pružiti podršku proizvođačima“, rekao je načelnik Mario Bratulić.

Projekt je vrijedan oko 2 milijuna eura, od čega će 85 % sredstava biti financirano iz EU fondova putem ITU mehanizma. Preostali dio osigurat će Općina i nadležna ministarstva. St. Petrus je primjer kako lokalna zajednica, uz poštovanje tradicije i pametno upravljanje resursima, može razviti prepoznatljiv brend, osnažiti lokalnu proizvodnju i stvoriti temelje za održivi gospodarski razvoj. (iPress)