Danas u podne svečano su u Vodnjanu otvoreni 19. Dani mladog maslinovog ulja – XIX Giornate dell'olio d'oliva novello, najveća manifestacija u čast maslinarstva. Pod velikim šatorom okupilo se više od 60 izlagača, a s brojnim edukativnim, gastronomskim i zabavnim sadržajima u čast maslinara i njihovih rezultata, čeka nas tri dana mirisa, okusa i druženja
"Kad smo prije gotovo dva desetljeća započeli s ovom manifestacijom, ideja je bila valorizirati mlado maslinovo ulje i stvoriti prostor u kojem će se kvaliteti dati glas, a tradicija spojiti s inovacijom. Danas možemo s ponosom reći da smo u tome uspjeli. Vodnjan i okolica postali su središte istarskog maslinarstva, a naši proizvođači osvajaju najviša međunarodna priznanja. Još je važnije to što smo uspjeli očuvati duh zajedništva, obiteljsku tradiciju i prenijeti ljubav prema maslini na nove generacije", riječi su Igora Orlića, gradonačelnika Grada Vodnjan – Dignano.
DMMU se ove se godine odvijaju pod geslom: "Gdje maslina priča svoju priču".
"Ovo je zapravo priča o sreći da smo se rodili na ovom području, gdje se maslinovo ulje proizvodi od antike, i da smo tu priču sreće pretvorili u priču o izvrsnosti", rekla je Jessica Acquavita, zamjenica župana Istarske županije.
Svečanosti otvorenja prisustvovali su brojni uzvanici iz Hrvatske i inozemstva, predstavnici Ureda Predsjednika RH, više ministarstava, Istarske županije, gradova i općina iz Istre i Italije.
"Rad i trud maslinara donosi vrhunske rezultate: u kvaliteti te u prepoznatljivosti Istre i Hrvatske u svijetu, ali i za razvoj gospodarstva. Predsjednik Zoran Milanović često poručuje: "Borite se za izvrsnost". To je i jedini način da Hrvatska napravi iskorak i da se maknemo prosjeka", poručila je Martina Ciglević, pomoćnica savjetnika Predsjednika RH za ekonomiju,
"Dani mladog maslinovog ulja, uz Sajam pršuta i Sajam kobasica, sigurno su jedna od najvećih manifestacija u Hrvatskoj koja promovira izvrsnost", naglasio je Mario Bratulić, posebni savjetnik ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije.
DMMU se održava od 14. do 16. studenog 2025. godine, s brojnim programima i sadržajima kojima je naglasak na kvalitetnom maslinovom ulju, maslinarskim rezultatima i primjenu u gastronomiji.
"Ponosni smo što manifestacija ove godine okuplja rekordan broj izlagača – proizvođača ulja, vinara, OPG-ova i obrtnika. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji, pokroviteljima, sponzorima, volonterima i građanima", poručio je gradonačelnik Igor Orlić.
Tri dana mirisa, okusa i druženja - U kuhinji dinamično i kreatuivno od prve minute
Od samog otvaranja 19. Dana mladog maslinovog ulja – XIX Giornate dell'olio d'oliva novello u petak, 14. studenoga u podne, pod velikim šatorom bilo je vrlo dinamično. Više od 60 izlagača - proizvođača maslinovog ulja, vinara, OPG-ova i obrtnika – predstavili su rezultate svoga cjelogodišnjeg rada i proizvode vrhunske kvalitete. I zaključak je: Istra će i ove godine imati što pokazati na međunarodnoj sceni.
Najveća manifestacija u čast maslinarstva i pohvala izvrsnosti maslinara i uljara, održava se od 14. do 16. studenoga te obiluje brojnim edukativnim i stručnim programima, ali i gastronomskim showovima i degustacijama te zabavama. To su tri dana mirisa, okusa i druženja pa je u kuhinji od prve minute aktivno i kreativno. Gospodar kuhinje prvog dana sajma bio je chef David Skoko - Ribarev sin kulinarsku je inspiraciju pronašao u invazivnoj vrsti.
"Napravili smo njoke sa šugom od plavog raka, a gore smo tostirali malo mendula. Pijat je stvarno bio dobar, podijelili smo više od 200 porcija. Nakon toga pripremali smo filet brancina s pireom od čičoke i tikvica. Jako fino", kazao je David Skoko.
Pažnju je plijenio i novitet Dana mladog maslinovog ulja - OIL LAB u kojem Robert Perić ugošćuje goste kuhare predstavljajući priču o mladom maslinovom ulju, od senzorike do sljubljivanja s mesnim jelima. Program OIL LAB-a na rasporedu je svakog dana u dva termina (14:00 i u 17:00), a broj sjedećih mjesta ograničen je na 20.
Prvi gost kuhar, Matija Bogdan, unio je aromu egzotike.
"Fokusirani smo na mlada maslinova ulja pa smo kuhali jednostavnije da bi ona bilo u prvom planu. Za prvi slijed smo spremali tartar istarskog boškarina začinjen mladim maslinovim uljem, a umjesto soli koristili smo tostirani dehidrirani kvasac, kojim su pojačani okusi ulja. Za drugi slijed radili smo kremu od mladog maslinovog ulja i slanutka, malo džema od komorača i bijelog vinskog octa te ragu od istarskog kozlića. Koristili smo sve sastojke koje možemo naći u Istri, ali smo kuhali s dosta baharata, kumina i korijandra da bi bilo uzbudljivije", kazao je Bogdan.
U subotu je gost kuhar Saša Pribičević (14:00) te JRE Hrvatska (17:00).
"Sigurno ću spremati tripe u mlijeku s pjenom od sira, a za desert puding od riže s prešanim pomikakijem. A što će spremati gosti, to ćemo vidjeti sutra", kazao nam je Robert Perić.
Kroz Pozornicu znanja predstavili su se profesori i učenici ugostiteljskih škola Istre, a mladi su kuhari pripremali sezonske namirnice lokalnih proizvođača Istre. Skoko je reinterpretirao i popularne ulične zalogaje kroz lokalne proizvode, a do večeri su kroz veliku kuhinju prošli brojni chefovi koji su odabirali mlada maslinova ulja u skladu s karakteristikama svojih jela. Lovački timovi udružili su pak snage s kuharima za pripremu autentičnih jesenskih jela.
Za kasnovečernju zabavu sudionika, gostiju i posjetitelja u petak su zaduženi skupina Tequila i DJ Nikola Z Kukurini.
Kuhinja se u subotu otvara već u 11 sati, a među nizom kulinarskih stručnjaka, put od polja do tanjura predstavit će Matija Horg. Kulinarski će se okušati i umjetnici, ali i uljari te predstaviti istarski ugostitelji. U subotu navečer pozornicom će vladati Minea & band te DJ Wazaby.
Drugog dana sajma čeka nas puno degustacija, predavanje, promocija i zabave.
Pridružite nam se u Vodnjanu na 19. Danima mladog maslinovog ulja. (iPress)







ZATVORI OGLAS 