Vukovarski policajac i dugogodišnji ultramaratonac Stjepan Čošić, na svojoj jubilarnoj 200-toj utrci održanoj u prošlu subotu na Dilj planini, spasio je život 25-godišnjoj sunatjecateljici iz Slavonskog Broda, priopćila je u četvrtak vukovarsko-srijemska Policijska uprava.

Na toj izuzetno teškoj i zahtjevnoj utrci po planinskim stazama kroz šumu po Dilj planini, svaki natjecatelj je morao imati prvu pomoć, mobitel i vodu, a na startnom broju koji svaki trkač nosi na prsima, imali su SOS broj za slučaj ozljede ili gubljenja te je i Hrvatska gorska služba spašavanja bila uključena u osiguranje utrke u slučaju potrebe za njihovim angažmanom. Ovaj SOS broj pokazat će se dosta važnim u događajima koji slijede, ističe policija.
S obzirom na težak teren, uzbrdice i nizbrdice, natjecatelji su se vrlo brzo razvukli po stazi i veliki dio staze trčali sami, prateći oznake uz stazu kako ne bi krivo skrenuli i izgubili se u šumi. Na otprilike 23. kilometru utrke, Stjepan je čuo vrisak i poziv u pomoć trkačice na stazi ispred njega.

"U prvi tren sam pomislio da se ozlijedila, vjerojatno izvrnula zglob ili nešto slično. Kada sam pritrčao bliže, rekla je da su ju izboli stršljeni. Tada sam i sam vidio roj stršljena iznad i oko nje", rekao je policajac Stjepan dodajući kako je srećom, trkačica u svojoj kutiji prve pomoći imala ampule dexametazona koje je ponijela jer je, kako smo doznali, alergična na ubode insekata.

Po njegovim riječima, odmaknuo je trkačicu od roja stršljena te je ona iz svoje kutije prve pomoći izvadila dvije injekcije rekavši da joj otiče jezik i da joj ruke trnu te ga je zamolila da joj ja da injekciju u venu.

"Nikada u životu nisam nikome dao nikakvu injekciju, a kamoli u ovakvoj stresnoj situaciji i još u venu. Dao sam joj jednu injekciju, potom je izvadila još jednu te sam joj i drugu dao. Plakala je. Tješio sam je da će preživjeti i da će sve biti dobro“, ispričao je Stjepan koji je zatim s njezinog mobitela nazvao SOS broj te javio što se dogodilo i gdje se nalaze.

Dozvao je i ostale trkače da im priteknu u pomoć, znajući da iza njih ima dva, tri trkača. Trkače koji su pristigli također su napali stršljeni, no zajedno su uspjeli povesti djevojku stazom utrke. Stjepan je na kraju nastavio trčati i na cilj došao kao treći.

"Za sebe ne mislim da sam heroj, već da sam postupio kao što bi postupila i velika većina trkača. Igrom slučaja ili sudbine, desilo se da baš ja budem taj koji će biti najbliži izbodenoj trkačici i koji će prvi doći do nje. Trkačici je pružena pomoć i sve je dobro završilo", rekao je Čošić.

Trkačica je izbrojala čak 30 uboda, a i niz drugih trkača je doživjelo po desetak i više uboda stršljena, a jedan je trkač iz Preloga zbog uboda zadržan u bolnici.

"Mislila sam da se takvo što samo u filmovima događa i vjerujte nisu nimalo ugodni ubodi, pekli su, boljeli. Evo i par dana poslije još uvijek bole i svrbe, ali bitno da je glava ostala živa i sretna sam zbog pomoći hrabrog policajca“, rekla je trkačica čiji je život spašen zahvaljujući prisebnoj reakciji vukovarskog policajca Stjepana Čošića.

(Hina)