Američki su znanstvenici uspješno uništili prvo gnijezdo divovskih azijskih stršljena otkriveno u američkoj državi Washington zahvaljujući uređaju za praćenje koji je postavljen na neke primjerke te su ga usisali sa stabla uz pomoć vakuumskog crijeva.

Riječ je o opasnoj invazivnoj vrsti insekta, najveće vrste stršljena na svijetu, čiji promjer krila iznosi 7,6 cm, piše BBC.

Samo nekoliko ovih opasnih insekata može uništiti pčelinju košnicu za nekoliko sati i ubiti stotine pčela prije nego što preuzmu njihovo stanište.

Tijelo im je dugačko čak 5 cm, a osim što uništavaju medonosne pčele, opasni su i za ljude koje napdaju u obrani. Višestruki ubodi mogu biti smrtonosni čak i za osobe koje nisu alergične.

Njihov otrovni ubod može prodrijeti i kroz zaštitnu odjeću, no globalno je broj osoba koje ubiju svake godine relativno nizak. Po podacima vašingtonskog Muzeja Smithsonian svake godine u Aziji ubiju između 30 i 50 ljudi. Prirodno im je stanište u području Azije, od Kine do Japana.

Stršljeni ubojice prvi su put zamijećeni u Kanadi u kolovozu 2019. godine, a nekoliko mjeseci kasnije, u prosincu 2019., ovi su se kukci pojavili i u američkoj državi Washington.

Entomolozi, znanstvenici koji proučavaju insekte, gnijezdo s oko 200 opasnih insekata pronašli su u gradu Blaineu blizu kanadske granice.

U subotu je tim entomologa u zaštitnim odijelima uz pomoć posebnog uređaja uspio usisati gnijezdo insekata sa stabla, koje je potom posječeno da bi se spriječilo stvaranje novih gnijezda.

Aktivisti za zaštitu životne sredine i znanstvenici već su dulje vrijeme iznimno zabrinuti zbog pada broja insekata u svijetu. No u ovom se slučaju radi o iznimno invazivnoj i opasnoj vrsti koja može imati negativan utjecaj na okoliš, ekonomiju i javno zdravlje, upozorili su stručnjaci.

Poznato je da medonosnim pčelama prijeti istrebljenje zbog gubitka hrane zbog uništenja njihova prirodnog staništa, pretjeranog korištenja pesticida i raznih bolesti.

Dodatnu opasnost za njih predstavlja divovski azijski stršljen, koji kad prodre u njihovu koloniju oštrim čeljustima skida glave pčelama, a njihovim tijelima hrani svoje potomke te cijelu koloniju uspijeva uništiti za nekoliko sati.

(Hina)