Dokumentarni film „Kumek“ o zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću gledatelji RTL-a imat će priliku pogledati u petak, 18. prosinca, u 22 sata! Prije televizijske premijere, pretplatnici online platforme RTLplay Premium film Darija Juričana moći će ekskluzivno pogledati već od 14. prosinca dok će nakon televizijskog emitiranja biti dostupan besplatno na platformi RTLplay.

„Kumek“ je film iz ciklusa „Gazda“ (prvi je „Gazda“ o Ivici Todoriću, drugi „Gazda: Početak o Miroslavu Kutli“), a svoju je kinopremijeru imao prije svega tri tjedna, i to na 65. Bandićev rođendan, a na nju je stigao i sam gradonačelnik, koji ipak nije pogledao film, što je izazvalo medijsku lavinu.

Film je kronološki pregled Bandićeva života i karijere, ali i afera od dolaska u Zagreb pa do danas. Uz Bandićevu 20-godišnju vladavinu na čelu Zagreba, dokumentarac se bavi i počecima njegove karijere dok se u filmu otkriva i jedan mali dio Juričanova privatnog života. Milan Bandić je triput odbio dati intervju za film pa je održana audicija kako bi mu se našao dvojnik. Angažiran je Krunoslav Lončarević, koji je ujedno i član stranke Milana Bandića.

Film je nastajao četiri godine uz budžet od pola milijuna kuna i pokriva gotovo 40 godina djelovanja Milana Bandića, koji je šest puta izabran za gradonačelnika Zagreba.

Osim što je redatelj, Dario Juričan je i producent dokumentarca, a scenarij su napisali Saša Paparella, ujedno i koautor drugih filmova u serijalu „Gazda“, te Zvonimir Tivon. Montažer filma je Luka Tokić, animator Dragan Đokić, kameru potpisuje Marko Jerbić dok je kreativni producent Tibor Keser.

Zašto je film „Kumek“ izazvao toliko kontroverza, gledatelji RTL-a mogu doznati već sljedeći tjedan - prvo na online platformi RTLplay Premium, a potom i u programu RTL-a u petak, u 22 sata!, javljaju s RTL-a. (iPress)