Nakon čak 800 godina, na nebu iznad Zemlje pojavit će se "Božićna zvijezda". Naime, doći će do konjukcije, odnosno približavanja Jupitera i Saturna, naravno relativno s obzirom na pogled sa Zemlje.

Pojava će se manifestirati kao da je riječ o jednoj vrlo žarkoj zvijezdi, jasno vidljivoj na jugozapadnom dijelu neba.

Što se Hrvatske tiče vidljivost neba neće međutim biti baš sjajna, kaže RTL-ova meteorologinja Damjana Ćurkov.

"U kopnenim predjelima nastavlja se razdoblje višednevne, ponegdje čak i višetjedne oblačne situacije pa će tako i večeras u središnjim, sjeverozapadnim, istočnim i gorskim predjelima biti uglavnom oblačno, mjestimice s maglom."

Ipak, dio Hrvatske moći će vidjeti taj jedinstveni prizor.

"Više sreće imat će stanovnici dijela Kvarnerskih otoka gdje će se nebo povremeno i pokazati, a najsretniji će biti Dalmatinci. U većem dijelu Dalmacije večer pred nama će biti prilično vedra pa će se taj nebeski spektakl moći sasvim jasno vidjeti. Uživajte u prizoru!", poručila je Damjana za RTL

Ovakvo približavanje Jupitera i Saturna, može se primijetiti, prilično je rijetko. Sljedeća takva konjukcija bit će 2080. godine.

Konjukcija zvijezda moguće je i objašnjenje "Božićne" ili "Betlehemske zvijezde". Naime, prema Evanđelju po Mateju zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus. Neki znanstvenici vjeruju da je ta pojava mogla biti rijetka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere. (iPress)