Legendarni američki tv i radijski voditelj Larry King, koji je u karijeri duljoj od šest desetljeća intervjuirao na tisuće svjetskih čelnika, političara i osoba iz showbusinessa umro u u subotu ujutro u dobi od 87 godina u medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu, na Twitteru je objavila njegova televizijska produkcijska kuća Ora Media.

Premda se u objavi Ora Medije ne navodi uzrok smrti legendarnog voditelja, po izvješćima medija King je 3. siječnja hospitaliziran u Los Angelesu zbog posljedica zaraze koronavirusom.

"U dubokoj tuzi Ora Media izvješćuje da je umro naš suosnivač, voditelj i prijatelj Larry King. Preminuo je jutros u dobi od 87 godina u Medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu”, stoji u priopćenju. "Tijekom 63 godine rada na različitim platformama poput radija, televizije i digitalnih medija, Larry je napravio tisuće intervjua, dobio brojne nagrade i svjetska priznanja, koji svjedoče o njegovu jedinstvenom i trajnom talentu."

Milijuni su pratili Larryja Kinga koji je intervuirao brojne svjetske čelnike, zabavljače i ostale poznate ličnosti u CNN-ovoj emisiji "Larry King Live", koja se emitirala od 1985. do 2010.

Pomalo pogrbljen nad svojim stolom u studiju i sa vječno zasukanim rukavima košulje, šarenim kravatama, tregerima i karakterističnim naočalama, King je emisiju vrlo brzo prometnuo u jednu od najgledanijih na CNN-u, kombinirajući intervjue, političke rasprave, debate o aktualnlim događajima i telefonske pozive gledatelja.

Čak i u doba najveće popularnosti, kritičari su Kinga optuživali da premalo istražuje prije početka emisije te da gostima postavlja pitanja kojima im podilazi kako bi mu oni mogli odgovarati na prilično samopromotivan način. Priznao je da ne istražuje previše, kako bi, zajedno s gledateljima mogao saznati nešto novo o svojim gostima. Usto je često govorio da nikada nije želio da ga se doživljava kao novinara.

"Ja mislim da je moja dužnost usmjeravati sugovornika", rekao je u Hartford Courantu u razgovoru 2007. " Postavljam najbolja pitanja koja mogu. Slušam odgovore. Pokušavam pratiti sugovornika, nadajući se da publika donosi zaključke. Nisam tu da ja donosim zaključke. Nisam voditelj emisije u nekoj sapunici... Dakle, ja ovdje pokušavam predstaviti svojega gosta u najboljem svjetlu."

Predsjednici i premijeri 

Među Kingovim gostima bili su brojni američki predsjednici, još od Geralda Forda, međunarodni čelnici poput predsjedatelja PLO-a Jassera Arafata, izraelskog premijera Yitzhaka Rabina, britanskog premijera Tonyja Blaira i sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova te zabavljači u rasponu od Boba Hopea do Snoop Dogga.

Nikada nije skrivao svoje staromodne sklonosti i volio se prisjećati izvođača poput Franka Sinatre i Arthura Godfreya. Godine 2006. godine jednom je gostu priznao da nikada nije pretraživao internet. Pritom ga je upitao: "A što pritom zapravo radite - stisnete neki gumb i to?"

No King se do 2012. ipak putem digitalne mreže Ore tv zadržao na internetu s emisijom "Larry King Now", a kasnije i na streaming platformi Hulu. Redovito se oglašavao na Twitteru, promovirajući svoje intervjue i pišući ono što mu je palo napamet: "Nemam želju jesti artičoke", "Moj omiljeni okus Jell-O je limeta" i "Volim reći 'sacre bleu!", što je zapravo bila svojevrsna internetska verzija kolumne koju je nekoć pisao za USA Today.

King je već bio etablirani voditelj radijskih emisija kad je 3. lipnja 1985. iz Washingtona emitirano njegovo prvo televizijsko javljanje za CNN, pet godina nakon što je Ted Turner pokrenuo mrežu.

Emisija "Larry King Live" s vremenom postaje jedna od CNN-ovih najbolje ocijenjenih emisija. King je napustio CNN 2010. zbog pada gledanosti, nakon punih 25 godina rada na toj informativnoj tv-mreži, no i dalje je radio na showu koji se emitirao na digitalnoj mreži Ori TV, čiji je bio suosnivač.

"Poznavao sam mnoge ljude koji su bili stručnjaci za šest ili 12 stvari, no čini se da je Larry stručnjak za sve", rekao je Don Hewitt, tvorac emisije "60 minuta", za Hollywood Reporter. "Nikad se ne sukobljava sa svojim gostima, a to je najvažnije".

Počeci na radiju u Miamiju

King je rođen kao Lawrence Harvey Zeiger 19. studenoga 1933. u njujorškoj četvrti Brooklyn, u obitelji migranata, ortodoksnih židova. Otac Aaron bio je vlasnik restorana, porijeklom iz Ukrajine, a majka Jennie, krojačica porijeklom iz Litve. Jednom je ispripovijedao da je još u dobi od 5 godina znao da želi biti na radiju, a 1957. preselio se u Miami, pošto je saznao da je to perspektivno radijsko tržište.

Na radio postaji u Miami Beachu radio je svakojake poslove, dok ga jednoga dana nisu zamolili da zamijeni spikera koji je dao otkaz. Prije nego što se oglasio u eteru, voditelj radio postaje zamolio ga je da prezime promijeni u King jer je to bilo lakše izgovoriti od njegova pravog prezimena Zeiger. S vremenom mu je reputacija rasla, no istodobno s njom i nevolje.

Godine 1971. uhićen je zbog krađe po tužbi financijera iz Miamija Loua Wolfsona, koji je imao problema s državnim tijelima koja nadziru promet dionicama. Wolfson je navodno plaćao Kingu nadajući se da će uspjeti utjecati na administraciju tadašnjega američkog predsjednika Sjedinjenih Država, Richarda Nixona.

Optužba protiv Kinga je odbačena zbog zastare, no skandal ga je udaljio iz etera na tri godine. U tom je razdoblju radio na poslovima odnosa s javnošću u Louisiani dok ga nije zaposlila postaja WIOD u Miamiju.

Uspio je vratiti stari utjecaj i popularnost, a godine 1978. tv mreža Mutual radio network dala mu je priliku da se predstavi publici u cijeloj zemlji. Tada se preselio u Washington, a nedugo nakon toga počeo raditi za CNN.

Imao je brojne zdravstvene probleme. King je preživio srčani udar te mu je godine 1987. uspješno ugrađena srčana premosnica. To ga je navelo da nakon godinu dana pokrene zakladu Larry King Cardiac. Godine 2007. podvrgnut je operaciji začepljene arterije, 2010. je liječio rak prostate, a 2017. je objavio da se liječi od raka pluća.

King se ženio osam puta sa sedam žena, posljednji put s 26 godina mlađom pjevačicom Shawnom Southwick s kojom se na kraju razišao.

Još jedan srčani udar doživio je 2019. Prošla godina bila je osobito teška za slavnog voditelja. Izgubio je dvoje od petero djece. Sin Andy (65) umro je od srčanog udara, a kći Chaia (51) preminula je nakon teške borbe s rakom pluća. Obje tragedije dogodile su se u razmaku od samo pet tjedana u ljeto 2020.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odao je u subotu priznanje velikom profesionalcu američkog novinarstva koji ga je nekoliko puta intervjuirao.

"Predsjednik je uvijek cijenio njegov veliki profesionalizam i neupitni novinarski autoritet", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrih Peskov.

(Hina)