Panamske su vlasti u petak spriječile jednu mačku u pokušaju krijumčarenja više vrsta droge u zatvor Nueva Esperanza u vrećici koja joj je bila privezana oko vrata, izvijestile su vlasti.

Prijestupnicu su čuvari presreli ispred vrata zatvora u pokrajini Colon, smještenom sjeverno od glavnoga grada Paname, u kojemu kazne odslužuje 1700 zatvorenika.

Upravitelj panamskog zatvorskog sustava, Andres Gutierrez novinarima je rekao da je "životinja u manjoj vrećici koja joj je bila zavezana oko vrata, nosila nekoliko paketića kokaina i marihuane".

Gutierrez kaže da ovo nije prvi ovakav pokušaj počinjenja kaznenog djela. Pojašnjava da zatvorenici hranom namame lokalne mace, na što se one naviknu, pa ih doušnici izvana kasnije koriste za prijenos droge.

Ured okružnog tužitelja za droge na Twitteru je napisao da je otvorio istragu o korištenju životinja u krijumčarenju ilegalnih supstancija u zatvor Nueva Esperanza.

Ured je objavio i fotografije paketića s drogom i mačaka uhvaćenih na djelu.

Prema navodima tužitelja Eduarda Rodrigueza, mace će sada biti premještene u lokalni Centar za udomljavanje kućnih ljubimaca.

Panama je poznata po tomu da u 23 državna zatvora kazne odslužuje 18.000 zatvorenika, a većina ih je pretrpana.

Ranije su zatvorenicima Nueva Esperanze 'prijatelji' izvana drogu slali uz pomoć golubova-pismonoša, a neki čak i uz pomoć dronova.

(Hina)