Devet dana nakon vlasnika Virgina Richarda Bransona, u svemir je poletio i najbogatiji čovjek na svijetu, vlasnik Amazona milijarder Jeff Bezos. S još troje putnika otišao je do ruba svemira i nazad, let je trajao 10 minuta i 10 sekundi, kaže da mu je to bio najbolji dan ikad.

Kao i Branson i Bezos je poletio u svojoj letjelici tj. raketi koju je projektirala njegova tvrtka Blue Origin s kojom kao i Branson želi ući u biznis svemirskog turizma.

 

Ali ima ljudi koji ne dijele ovo milijardersko oduševljenje. Tako naš slavni astronom Korado Korlević kaže kako Bezosu ne bi škodila psihoanaliza, a za Bransona veli kako u svemiru nije ni bio, donosi RTL

Ima li današnji pothvat Jeffa Bezosa ikakvu znanstveno-istraživačku vrijednost ili vrijednost za sve nas ostale?

Kada pričamo o trojici multimilijardera koji se natječu za odlazak u svemir i pitate kakva je znanstvena vrijednost, to je kao da pitamo trojicu velikih jahtaša koja je znanstvena vrijednost njihove jahte. Radi se o glancanju ega i pokazivanju koji je veći. Sada znamo da je od Bransona na 80 kilometara, od Bezosa na 110, a Musk je poslao auto na 50 milijuna i namjerava on otići tamo, tako da već imamo rang listu.

I oblik rakete nešto govori o Bezosu?

Mislim da je prava šteta da Freud nije živ. On bi sada tu svu trojicu bogataša, a za Bezosa čak i po formi rakete rekao da je njegova teorija potpuno u pravu.

Čija je misija bolje uspjela, Bezosova ili Bransonova?

I jedna i druga su bez smisla. Možda kada se priča o nekom turizmu. Treba li zbilja dati četvrt milijuna dolara za biti ispaljen, biti tri minute u nečemu što je bestežinsko stanje i pasti na isto mjesto od kuda si i krenuo. Upitno je čemu to služi. Gdje treba otići za zbilja proći atmosferu i napraviti neki posao, da brzo moraš napraviti neku sliku i onda smo tu negdje oko 300 kilometara. Rakete za sondažu koje to rade, obično idu do 700 kilometara. Ovo je: idemo malo vidjeti puta pa ćemo negdje na koktel partyjima pričati kako nam je bilo štos i zašto imamo astronautska krila, opširnije donosi RTL.