Stara jezgra Vodnjana još se jednom pokazala neodoljivom za filmaše – u četvrtak 7. listopada na ulicama i trgovima Vodnjana snimani su kadrovi za austrijski film, koji se u engleskom prijevodu zove „The Gravedigger In The Boxwood Tree“. Ekipa iz Austrije u potrazi za lokacijama filmskog seta oduševila se arhitekturom Vodnjana i odlučila u njemu smjestiti dio radnje koja se odvija prije 60-ak godina.

Tako su grad od rana jutra zaposjeli kamermani, tehničari, producenti te glumci i statisti odjeveni po poslijeratnoj modi. Na trgove i ulice dovedeni su atraktivni starodobni automobili, motocikli i bicikli, a za snimanje su korištene lokacije u Trgovačkoj, Garibaldijevoj i Kapucinskoj ulici, na Narodnom trgu i Trgu slobode, u ulicama Castello i Portarol te na drugim pitoresknim punktovima.

Film je nastao prema romanu "Der Totengräber im Buchsbaum" austrijskog glumca i pisca Augusta Schmölzera. Dio radnje snimane u Vodnjanu zbiva se 1960-ih godina, otkrio nam je producent Wolfgang Rest. Glavni lik, opterećen teškom prošlošću, nakon dugo vremena vraća se u svoj rodni grad i pronalazi ljubav svog života kao udovicu. Akter osim što proživljava osobnu dramu, nosi se i s tmurnom atmosferom u kojoj je zatekao rodno mjesto obilježeno nizom ubojstava.

U stvaranju takvog mističnog ambijenta u četvrtak su filmašima pripomogli kiša i škura bura, koji su možda otežavali snimanje, ali ga nisu uspjeli spriječiti.

„Roman ima kompleksnu radnju na nekoliko razina i pravi je izazov sve to posložiti u jedan film“, rekao je producent Wolfgang Rest objašnjavajući zaplet u kratkim crtama.

Za organizaciju snimanja zadužene su produkcijske kuće 27film iz Austrije i 4film iz Zagreba. Grad Vodnjan i komunalno poduzeće Contrada izašli su im ususret i u rekordnom roku osigurali lokacije za snimanje. Pritom su se i građani Vodnjana pokazali kao gostoljubivi domaćini pridržavajući se svih uputa o kretanju tijekom snimanja.

U Vodnjanu je do sada snimljeno više filmova, a najupečatljivije je bilo snimanje akcijskog hita "The Hitman's Wife's Bodyguard" prije dvije i pol godine. Sudeći prema posljednjim reakcijama austrijskih filmskih djelatnika, oduševljenih starom jezgrom i gostoprimstvom Vodnjanaca, „The Gravedigger In The Boxwood Tree“ sigurno neće biti posljednji film koji će nastati u vodnjanskoj starogradskoj jezgri, stoji u priopćenju. (iPress)