Najavljena za četvrtak 11. studenog, otkazuje se izvedba predstave ČELIČNE MAGNOLIJE autora Roberta Harlinga u režiji Renate Carola Gatica, zbog povrede glumice.

9. studenog u 20 sati, na Maloj sceni INK, na rasporedu je predstava MACHIAVELLIJEV VLADAR.

AUTOR: Gary GRAVES
REDATELJ: Jasminko BALENOVIĆ
ULOGE/IGRAJU:
Niccolò MACHIAVELLI, diplomat: Luka JURIČIĆ
Lorenzo II. de' MEDICI, novi vladar Firence: Luka MIHOVILOVIĆ

Većina znanstvenika smatra Machiavellijeva Vladara jednim od najutjecajnijih djela ikada napisanih u povijesti političkih znanosti. Iako napisana već oko 1513. godine, ta je mala knjiga ustvari tiskana tek pet godina nakon Machiavellijeve smrti, 1527. Tekst sadrži posvetu Lorenzu II. de' Mediciju (unuku Lorenza Veličanstvenog), i jasno izražava Machiavellijevu namjeru da ga posveti i daruje mladom Lorenzu, novom vladaru Firence. Također je već iz same posvete sasvim jasno da je Machiavelli tom malom knjižicom htio dojmiti novoga vladara kako bi na taj način stupio u njegovu službu.

Machiavelli je bio iskusni diplomat. Istaknuta ličnost talijanske renesanse. Kao izaslanik Firentinske Republike posjećivao je mnoge dvorove i palače najutjecajnijh uglednika svoga vremena. Mogao se tako osvjedočiti o prilikama i opasnim političkim igrama koje su ti moćnici vodili. Razmatrajući te situacije došao je do određenih zaključaka o prirodi tih političkih postupaka. Ti zaključci i razmišljanje o njima predočeni su upravo u njegovu djelu Vladar, knjizi koju je napisao dok je živio u prilično lošim prilikama. Iako je, kako saznajemo iz Macchiavellijevih pisma, on razmišljao o mogućnosti da osobno predstavi knjigu Lorenzu, nema povijesnih bilješki koje bi potvrdile da se takav susret stvarno dogodio. Mi ipak, u našem djelu, pokušavamo zamisliti kako bi to moglo izgledati.
Gary GRAVES, autor