Frontmen irske rock grupe U2, Bono i njegov kolega iz benda The Edge održali su u nedjelju 40-minutni koncert na stanici metroa u glavnome ukrajinskom gradu Kijevu te su pritom odali priznanje svim Ukrajincima koji se bore za slobodu.

"Vaš predsjednik trenutačno predvodi cijeli svijet u ime slobode... Ukrajinski narod ne bori se samo za slobodu vaše zemlje, vi se borite za sve nas koji volimo slobodu", rekao je Bono okupljenima na postaji podzemne željeznice Kreščatik, gdje ih je bilo stotinjak.

"Večeras, 8. svibnja, ukrajinskim će nebom odjekivati pucnjevi, no vi ćete na kraju biti slobodni. Oni vam mogu oduzeti živote, ali vam nikada neće oduzeti vaš ponos", rekao je.

Rusija je napala Ukrajinu 24. veljače, krenuvši prema Kijevu, a krajem ožujka je povukla svoje snage iz okolice glavnog grada te je vojsku koncentrirala na istočnu Ukrajinu.

Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom", i dalje nastavlja s raketnim udarima na Ukrajinu.

Život se ipak djelomično vratio u Kijev, premda se u glavnome gradu redovito oglašavaju sirene koje upozoravaju na zračne napade. (Hina)