Ukrajinska grupa Kaluš orkestar pobjednica je ovogodišnje Eurovizije održane u Torinu.

Ukrajinci su i prije natjecanja bili najveći favoriti za pobjedu, a osvojili su zahvaljujući glasovima publike koja je uvjerljivo bila na njihovoj strani.

Nakon glasanja žirija vodio je predstavnik Velike Britanije Sam Ryder, koji je na kraju završio drugi. 

Zelenskij nakon eurovizijske pobjede: Naša glazba osvojila je Europu

"Naša je hrabrost zadivila svijet, a naša glazba osvojila Europu", napisao je na Facebooku ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nakon pobjede Kaluš orkestra na ovogodišnjoj Euroviziji u Torinu.

Kaluš orkestar pobijedio je na Euroviziji s pjesmom "Stefania" na valu masovne podrške javnosti. Otpjevana na ukrajinskom, pjesma je kombinacija rapa i tradicionalnog folka i posvećena je pjevačevoj majci.

Ukrajina je bila tek četvrta nakon glasanja nacionalnih stručnih žirija, ali je osvojila uvjerljivo najviše glasova publike što joj je u konačnici donijelo pobjedu s ukupno 631 bodom.

Vodeći nakon glasanja žirija, Britanac Sam Ryder završio je drugi s 466 bodova. Treće mjesto pripalo je španjolskoj pjesmi, četvrto švedskoj, a peto srpskoj.

Kaluš orkestar bio je prije natjecanja uvjerljivi favorit kladioničara, između ostaloga, i zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Molim, pomozite Ukrajini i Mariupolju! Pomozite Azovstalju", zavapio je pjevač benda Oleh Psiuk nakon nastupa.

Političke poruke na Euroviziji inače nisu dopuštene, ali organizatori su objavili da razumiju duboke osjećaje o Ukrajini i da sve izraze podrške toj zemlji smatraju više humanitarnim nego političkim.

Ovo je treća ukrajinska pobjeda u povijesti Eurovizije.

Talijanska policija spriječila napade proruskih hakera tijekom Eurovizije

Talijanska policija spriječila je hakerske napade proruskih skupina tijekom polufinala 10. svibnja i subotnjeg finala Eurosonga u Torinu, priopćeno je u nedjelju.

Policija je rekla da je ublažila nekoliko kibernetičkih napada hakerske skupine "Killnet" i s njom povezanog "Legiona" na mrežnu infrastrukturu tijekom glasanja i nastupa natjecatelja.

"Killnet" je 11. svibnja rekao da je napao mrežne stranice nekoliko talijanskih institucija, uključujući Senat, gornji dom talijanskog parlamenta, i Nacionalni zdravstveni institut (ISS), izvijestila je novinska agencija ANSA.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače, mnoge su zapadne vlade podigle razinu pripravnosti zbogmogućih kibernetičkih napada na IT sustave i infrastrukturu.

Ukrajinska grupa Kaluš orkestar pobijedila je u subotu na Eurosongu, uz val podrške javnosti, a emotivnu pobjedu pozdravio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij. (Hina)