Čileansko-američka tenor saksofonistica nominirana za Grammy, Melissa Aldana velika je zvijezda u usponu karijere. U INK-u Pula nastupa 9. 7. u sklopu europske turneje i to s kvartetom u kojem sviraju također talentirani glazbenici i njeni vjerni suradnici i prijatelji: Lage Lund (gitara), Pablo Menares (bas), Kush Abadey (bubanj).

https://www.facebook.com/zgjazzfestival/videos/448530326744084

Idealna je ovo prilika da vidite neke od najtraženijih aktualnih glazbenika današnjice.

Na hvaljenom novom albumu, “12 Stars”, Melissa Aldana je radila tijekom korone kada je ujedno ponovno otkrivala sebe, a objavila ga je za kultnu diskografsku kuću Blue Note. Uz to, njezina je slika objavljena i na naslovnici DownBeata što je dodatno podiglo njezin ugled u svijetu jazza. Uz sve to, međunarodna Udruga jazz novinara u ovogodišnjem ju je glasovanju proglasila najboljom jazz umjetnicom u usponu karijere.

Melissa Aldana je jedna od osnivača ARTEMIS-a, all-star kolektiva. Njihov debi album uključuje Aldaninu kompoziciju „Frida“ koja je bila posvećena meksičkoj slikarici Fridi Kahlo koja ju je nadahnula tijekom „njenog procesa samootkrivanja kroz umjetnost.“ Khalo je bila predmet njenog proslavljenog albuma „Visions (Motéma)“ iz 2019. zahvaljujući kojoj je osvojila i prvu nominaciju za Grammy.
https://www.youtube.com/watch?v=NkG4jGrnr5Y

S novim glazbenim konceptom oduševila publiku na ovogodišnjem jazzahead!-u, najvećoj svjetskoj jazz manifestaciji na kojoj je nastupila odlukom međunarodnog stručnog žirija. S dvadeset i četiri godine pobjedila je na natjecanju “Thelonious Monk” u kategoriji jazz saksofonista kao prva žena instrumentalistica i prva južnoamerička glazbenica koja je pobijedila na tom međunarodnom natjecanju. Posebno je to priznaje i zato jer su među članovima žirija bili Branford Marsalis i Wayne Shorter.

Saksofon su svirali i njen djed i otac, a ona ga je počela svirati kada je imala šest godina. Stasala je pod snažnim utjecajem umjetnika kao što su Charlie Parker, Cannonball Adderley i Michael Brecker. Na početku je svirala alt saksofon, a nakon što je čula glazbu Sonnyja Rollinsa, posvetila se tenoru. 2005. u Čileu je upoznala pijanista Danila Pereza koji ju je pozvao da svira na Panama Jazz Festivalu i uputio ju je na audicije za glazbene škole u SAD-u. Zahvaljujući iznimnoj nadarenosti pohađala je Berklee College of Music u Bostonu gdje su joj profesori bili uglednici jazza, među ostalima Joe Lovano, George Garzone, Greg Osby i Ralph Peterson. Na Berkleeju je diplomirala 2009., a potom se preselila u New York gdje je studirala kod slavnog saksofonista Georgea Colemana.

Poslije je surađuvala s uglednim jazz glazbenicima kao što su Jimmy Heath, Peter Bernstein, Kevin Hays, Christian McBride i Jeff “Tain” Watts, a vodi i vlastite sastave s kojima je snimila šest albuma.

4. Backstage Live Pula festival u INK Pula zatvara 25. srpnja svestrani i nagrađivani glazbenik Ratko Zjača s projektom Nocturnal Four featuring John Riley (Zjaca/Chicco/Bedetti/Riley).

Svi koncerti počinju u 21 sat, a ulaznice su u prodaji na blagajni INK i online na www.ink.hr!(ST/iPress)