Omiljeni događaj svih porečkih i istarskih filmoljubaca ove se godine održava od ponedjeljka, 7. studenog do subote, 12. studenog. 12. Porečdox donosi 8 vrhunskih natjecateljskih filmova iz Francuske, Njemačke, Hrvatske, Italije, daleke Indije i Myanmara. Osim glavnog programa porečko kino nudi i dvije matineje za djecu, kultni film za otvaranje, glazbeni hit-film za zatvaranje i koncerte nakon filmova.

Selektori programa su Davor Sanvincenti i Karla Carević, a sljedećim su riječima predstavili program i novouvedene nagrade: „Filmovi koje predstavljamo, kroz otvoreni objektiv, donose prikaze stvarnosti iz različitih regija našeg planeta. Kao da je svijet tu da bi nas fascinirao. I užasavao. Svjedočimo to. Kroz geste autora izabranih filmova dišemo borbeni duh prošlosti, strast za očuvanje ljudskih vrijednosti, optimizam volje. To su priče o ljudskim stanjima, o vremenu u kojem živimo, vrijeme koje se rimuje s prošlim vremenima, vrijeme promišljanja o mogućim budućnostima te hibridnoj stvarnosti koja je današnjica. Ove godine uvodimo i dvije nagrade – jednu za film i jednu za publiku. Charming Porečdox nagradu publike osvojit će film koji će gledatelji ocijeniti najboljim, dok će Porečdox dodijeliti nagradu jednom od sretnih gledatelja. Charming nagrada nadahnuta je kao posveta našem pokojnom piscu, velikanu istarskog novinarstva – Dragi Orliću, koji je početkom 90-ih godina vodio kinotečan program Charming 10 pri Pučkom otvorenom učilištu Poreč, dovodeći 10 najzanosnijih filmova tog vremena. Ovim mu putem iskazujemo zahvalnost za očuvanje usmene baštine koju je spasio od odumiranja, ali i za svaku neumornu kritiku kojom je prkosio inim neukim i mrgudnim licima s fasada."

Zamijenite mali ekran velikim i pogledajte dokumentarne priče iz cijelog svijeta!

Film otvaranja Porečdoxa bit će prvi film iz programa Kultnog ponedjeljka koji započinjemo čuvenim cinéma verité dokumentarcem. U ponedjeljak, 7. 11. u 20 sati, nakon ceremonije otvorenja projicirat će se jedan od najvažnijih dokumentaraca ikad urađenih – Kronika jednog ljeta. Filmaš Jean Rouch i antropolog Edgar Morin odlučuju snimiti film o tome kako se u Francuskoj živi danas (1961. godine). Stoga na ulice Pariza šalju kolegicu Marceline da svoje sugrađane pita jesu li sretni. Naizgled jednostavan upit uvest će nas u niz moderiranih razgovora u kojima će se otvoriti teme međugeneracijskog (ne)razumijevanja, emocionalnog otuđenja, solidarnosti među radnicima i studentima, raspada kolonijalnog carstva te sjećanja na holokaust.

Drugog dana festivala, u utorak, 8. 11. u 18 sati započinjemo s filmovima iz natjecateljskog programa, a dan je posvećen radničkim temama kroz prošlost i sadašnjost. Povratak u Reims (Fragmenti) film je francuskog redatelja Jeana Gabriela Periota koji iznosi intimnu i političku priču o francuskoj radničkoj klasi od 1950-ih do danas, temeljenoj na istoimenom romanu sociologa i filozofa Didiera Eribona koji ponire u obiteljska sjećanja ne bi li dešifrirao radničku klasu u svom nastanku i razvoju do današnjeg dana.

Posebna nam je čast što nam u goste dolazi domaći autor Srđan Kovačević koji će u utorak u 20 sati predstaviti priču o radnicima koji su preuzeli upravljanje tvornice ITAS u Ivancu i bore se za opstanak na tržištu. Tvornice radnicima filmski je portret zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad i opredmetila žrtvu koju je prisiljena podnijeti na putu prema tome cilju.

U srijedu, 9. 11. u 18 sati gledamo film talentiranog britansko-palestinskog redatelja Saeeda Tajia Faroukya, Tisuću vatri, koji prikazuje mladu obitelj iz Myanmara kako upravlja nereguliranim naftnim poljem i preživljava svakodnevicu u težnji da nadiđe začarani krug siromaštva.

Payal Kapadia iz Indije, također u srijedu, ali u 20 sati donosi možda i najegzotičniji film festivala, hibrid između dokumentarca, fikcije i eksperimentalnog filma. Noć nepoznanica razotkriva ljubavnu priču iz pisama jedne studentice.

Četvrtak, 10. 11. je u rukama Francuza i filma Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma koji u 18 sati prikazuje toplu bračnu priču o francuskim sociolozima koji već 50 godina djeluju kao par, aktivisti i pisci. „Kako pronaći hrabrost za borbu kada vidimo da svijet o kojem sanjamo svakim danom postaje sve udaljeniji?“ pitanje je na koje redatelj Basile Carré-Agostini pronalazi svoj odgovor.

Drugi film istoga dana prikazuje se u 20 sati. Sve što diše priča je o dvojici braće zaokupljenoj crnom lunjom – pticom grabežljivicom koja u velikom broju svakodnevno pada sa zagađenog neba New Delhija. Usred društvenih nemira i toksičnog okoliša, braća danonoćno u svojoj improviziranoj podrumskoj bolnici brinu za ptice koje su ključne za ekosustav njihovog velikog grada. Redatelj Shaunak Sen (Cities of Sleep) istražuje vezu između ptica i muslimanske braće koja im pomaže da se vrate na nebo, nudeći gledateljima očaravajući kroniku suživota dviju vrsta.

Petak, 11. 11. u 18 sati porečko kino trebalo bi biti puno adolescentima i svima koje zanima svijet tinejdžera danas. Futura, talijanski film skupine iskusnih redatelja (Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher) predstavljen je kao kaleidoskopska slika pogleda na budućnost planete Zemlje i sudbine ljudi iz perspektive talijanskih tinejdžera, onog generacijskog sloja koji bi ju sutra trebao nositi na leđima.

Slobodno ostanite i na sljedećem filmu jer u 20 sati redatelj Cem Kaya u dokumentarnom eseju Ljubav, njemačke marke i smrt donosi dosad neviđenu priču o nezavisnoj glazbenoj kulturi turskih imigranata, pristiglih valom 60-ih godina, i njihovih potomaka u Njemačkoj. Posljednji film u konkurenciji za nagradu porečke publike na zabavan i ritmičan način prikazuje snažan duh i energiju jednog vremena – djelića doma u stranoj zemlji. Film je premijerno prikazan u programu Panorama filmskog festivala u Berlinu.

Nagrade publike i za publiku:

Ove godine publika nagrađuje najbolji film festivala. Glasanjem pomoću glasačkih listića nakon projekcije dodijelit će se Charming Porečdox Audience Award, dok će Porečdox nagraditi najsretnijeg gledatelja/gledateljicu nagradom u obliku besplatnih karata za dvije osobe za cjelogodišnji program Kultnog ponedjeljka. Pratite nas za detalje.

Matineje za djecu

S namjerom da potičemo razvijanje kritičkog razmišljanja od najranije dobi, u suradnji s Animafestom iz Zagreba, potpomognuto programom MEDIA (Kreativna Europa Europske Unije), u srijedu, 9. 11. u 10 sati donosimo matineju za djecu u dobi od 6 do 11 godina, s dugometražnim animiranim filmom I miševi idu u raj. Film ima hrvatske podnaslove. Najmlađim posjetiteljima (4–7 g.) osigurali smo zabavan četvrtak, 10. 11. u 10 sati uz 7 kratkih animiranih filmova bez dijaloga iz programa Zmaj lutalica (CEE Animation Festival Network). Ovo je najbolja prilika da mališane dovedete po prvi put u kino! Pozivamo vrtiće i škole da se odazovu i uveličaju nam dugoočekivana festivalska jutra uz besplatne kinomatineje.

Popratni program:

Dodatna novost je i blok studentskih filmova koji će se razvijati kroz nadolazeće godine. Prvu godinu otvaramo festivalskom suradnjom s Akademijom dramske umjetnosti iz Zagreba i s dva nagrađivana uratka: O jednoj mladosti Ivana Ramljaka i Čekaj me Damira Markovine. Završni dan festivala započinje u 17 sati projekcijom filma Score 0.0 – rezultata radionice portretnog dokumentarca, realizirane prošlog proljeća u režiji Ane Knežević i Ivane Ružić, pod mentorstvom Bele Bračko Milešević i Ivana Tripara.

S obzirom na to da Porečdox gaji tradiciju prikazivanja glazbenih dokumentaraca, ove ćemo godine zadnje večeri prikazati veliki glazbeni hit, Oscarom ovjenčani Ljeto soula u režiji Ahmira “Questlove” Thompsona i lansirati vas na veličanstveni Harlem Cultural Festival uz dosad neviđene koncertne snimke velikana američke soul scene s kraja 60-ih godina. Nina Simone, Mahalia Jackson, Stevie Wonder, B. B. King, Gladys Knight & the Pips.

Da ne bi sve završilo samo na slici i zvuku s ekrana, na rasporedu Porečdoxa je i glazbeno-zabavni program. Uz DJ-icu Stephanie Prekali i DJ-a Bosnyaka družit ćemo se na otvaranju i zatvaranju festivala, a u petak vam pripremamo slatku melankoličnu koncertnu minijaturu „The Gentlemen Is At The Corner“ – provirite u Porečdox friendly kutak iza ugla u kafiću Corner, gdje vas čeka čašica dobrog zvuka. (iPress)