Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella predstavu 'Naš razred' koju prema tekstu jednog najvažnijih suvremenih poljskih dramatičara Tadeusza Słobodzianeka postavio redatelj Jasmin Novljaković predstavit će se Puljanima u Istarskom narodnom kazalištu, u srijedu, 9. studenog, s početkom u 19,30 sati.

"Naš razred" raslojava i dramski izlaže priču o skupini školaraca – Poljaka katolika i Židova – iz malog poljskog mjesta, koje je doživjelo sovjetsku i njemačku okupaciju čija represija u "posve običnim ljudima" budi demone okrutnosti i nasilja.

Dojučerašnji prijatelji postaju jedni drugima vukovi

Djetinji snovi i mladenačke zanesenosti rasplinjavaju se, a dojučerašnji prijatelji postaju jedni drugima vukovi, spremni učiniti si nešto za što ni sami nisu pomišljali da su sposobni...

Słobodzianek svoj istodobno poetičan i dokumentaran prikaz sredine koju nacionalizam i nacizam rastaču do neprepoznatljivosti, počinje 1925. te je, nošenu povijesnim ubrzanjem, gura prema kasnijoj katastrofi uzrokovanoj staljinističkom i nacističkom indoktrinacijom. "Naš razred" zapitan je nad "banalnošću zla", ali i kolektivne krivnje: može li vrijeme ono što smo jednom počinili utopiti u zaboravu, ili tako duboke rane ne mogu zacijeliti bez priznanja i pokajanja?

Drama temeljena na istinitom događaju

Ova drama, s uspjehom izvođena na mnogim scenama u Europi, temeljena je na istinitom događaju, a autorov je pristup odvodi prema potresnoj kazališnoj vivisekciji, koristeći iskustva brechtijanskog očuđenja i postupke samo kazalištu svojstvene igre, koja nas istodobno privlači i zastrašuje, ističu iz Gavelle.

Tekst prema prijevodu Mladena Martića postavlja Jasmin Novljaković koji potpisuje i scenografiju. Kostimografkinja i suradnica za scenski pokret je Jasminka Petek Krapljan, autor glazbe Šimun Matišić a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Igraju Ivana Roščić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Ivan Grčić, Hrvoje Klobučar, Janko Rakoš, Filip Križan, Ivica Pucar i Enes Vejzović. (iPress)