Španjolski dizajner Paco Rabanne, najpoznatiji po svojim metalik kombinacijama i futurističkom dizajnu iz 1960-ih, umro je u petak u 88. godini.

Smrt Francisca Rabanede y Cuerva, što je pravo ime Paca Rabannea, u Portsallu u Bretanji, potvrdio je glasnogovornik španjolske grupacije Puig koja kontrolira brend Paco Rabanne koji je dizajner napustio prije dva desetljeća.

Rođen je u selu u španjolskoj regiji Baskiji 1934., a odrastao je u Francuskoj i studirao arhitekturu na Akademiji likovnih umjetnosti u Parizu.

Karijeru je započeo skiciranjem luksuznih torbica i cipela prije nego što se posvetio modi i dizajnirao odjevne predmete i nakit od nekonvencionalnih materijala poput metala i plastike.

Njegova prva kolekcija, koju je opisao kao "nenosive haljine izrađene od suvremenih materijala", bili su komadi izrađeni od plastičnih traka povezanih metalnim prstenima. Kreacije su nosili bosonogi modeli na reviji u luksuznom pariškom hotelu.

Dizajner se kasnih 1960-ih udružio sa španjolskom obitelji Puig i lansirao parfeme koji su bili odskočna daska za međunarodno širenje tvrtke. (Hina)