Najboljim filmom na 95. dodjeli Oscara proglašen je film "Sve u isto vrijeme", koji je pobijedio u ukupno sedam kategorija, a najboljim glavnim glumcima Brendan Fraser za ulogu u filmu "Kit" i Michelle Yeoh za film "Sve u isto vrijeme".

"Sve u isto vrijeme", mješavina akcijskog filma, pomaknutog humora i znanstvene-fantakstike, prati kinesku imigranticu, vlasnicu praonice rublja Evelyn Wang, glumi je Michelle Yeoh, koju muče obiteljske i porezne brige. U kaosu svakodnevice otkriva postojanje paralelnog svemira i ulazi u sukob sa zlim bićem za koje se poslije ustanovi da je alter ego njezine kćeri.

"Hvala Akademiji. Hvala studiju A24. Vi ste primijetili našu čudnovatost i vi ste nas podržavali godinu dana", rekao je producent filma Jonathan Wang primajući zlatni kipić.

Film "Sve u isto vrijeme" u utrku za Oscara krenuo je s 11 nominacija, a osim u kategorijama najboljega filma i ženske glavne uloge, nagrađen je i u kategorijama režije, sporedne muške i ženske uloge, originalnog scenarija i montaže.

Za najbolji film nominirani su bili i "Na zapadu ništa novo", "Avatar: Put vode", "Duhovi otoka", "Elvis", "Fabelmanovi", "Tár", "Top Gun: Maverick", "Trokut tuge" i "Žene govore".

Michelle Yeoh najbolja glumica

"Za sve dječake i djevojčice koji me gledaju večeras, ovo je svjetlo nade i mogućnosti. Ovo je dokaz da se snovi ostvaruju", rekla je šezdesetogodišnja Yeoh primajući Oscara za glavnu ulogu.

"I, dame, nemojte dopustiti da vam itko kaže da je vaše vrijeme prošlo", rekla je glumica kojoj je ovo bila prva nominacija u karijeri koju je započela u Hong Kongu u akcijskim filmovima.

Među njezinim najpoznatijim filmovima su "Tigar i zmaj", "Sjećanja jedne gejše" i "Suludo bogati Azijci".

Uz Yeoh u konkurenciji za Oscara bile su Cate Blanchett za ulogu manipulativne dirigentice u filmu "Tár", Ana de Armas za ulogu Norme Jean (Marilyn Monroe) u biografskoj psihološkoj drami "Plavuša", Andrea Riseborough za ulogu u filmu "To Leslie" i Michelle Williams za ulogu u "Fabelmanovima"

Brendan Fraser, najbolji glumac

"Zahvalan sam Darrenu Aronofskom što mi je dobacio kreativan obruč za spašavanje i povukao me na palubu dobroga broda, 'Kita'", rekao je Fraser primajući Oscara za ulogu pretilog povučenog profesora koji poučava online, ali u isključenu kameru jer se srami svojeg izgleda.

Fraser, najpoznatiji po ulogama u filmu "George iz džungle" i trilogiji "Mumija", Oscarom je nagrađen za prvu glavnu filmsku ulogu nakon devet godina.

Film "Kit" osvojio je i Oscara za šminku i frizuru.

Uz Frasera su za Oscara za glavnu mušku ulogu bili nominirani i Austin Butler za utjelovljenje rock legende u filmu "Elvis", Colin Farrell za ulogu farmera opsjednutog obnovom prijateljstva u "Duhovima otoka", Paul Mescal za ulogu oca u filmu "Poslije sunca" i Bill Nighy za ulogu u filmu "Living". 

Oscari za najbolji scenarij filmovima "Sve u isto vrijeme" i "Žene govore"

Nakon Oscara za najbolje sporedne glumce, film "Sve u isto vrijeme" nagrađen je i za režiju, originalni scenarij te montažu, dok je Oscara za najbolji adaptirani scenarij dobio film "Žene govore".

Daniel Kwan i Daniel Scheinert dobitnici su Oscara za režiju i za originalni scenarij za "Sve u isto vrijeme", znanstveno-fantastični film o kineskoj imigrantici, vlasnici praonice rublja koja se našla u sukobu sa zlim bićem, a filmu je dodijeljena i nagrada za montažu koju je dobio Paul Rogers.

U kategorijama originalnog scenarija i režije nominirani su bili i filmovi "Duhovi otoka", "Fabelmanovi", "Tár" i "Trokut tuge", a u kategoriji montaže "Duhovi otoka", "Elvis", "Tár" i "Top Gun: Maverick".

Oscar za adaptirani scenarij filmu "Žene govore"

Kanadska filmašica Sarah Polley dobitnica je Oscara za adaptirani scenarij za film "Žene govore", snimljen po romanu Miriam Towes o zlostavljanju žena u menonitskoj zajednici u Boliviji.

Polley je i redateljica filma u kojemu uz ostale glume Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Judith Ivey i Frances Mc Dormand. 

Film je nominiran i u kategoriji najboljega filma, a u kategoriji adaptiranog scenarija konkurirali su mu "Na Zapadu ništa novo", "Glass onion: A knives out mystery", "Living" i "Top Gun: Maverick".

Najbolja originalna pjesma "Naatu naatu"

Pjesma "Naatu naatu" iz filma RRR, za koju je glazbu napisao M.M. Keeravaani, a tekst Chandrabose proglašena je najboljom originalnom pjesmom.

Nominirane su bile i pjesme "Applause" iz filma "Tell It like a Woman" (Diane Warren), "Hold my Hand" iz filma "Top Gun: Maverick" (Lady Gaga i BloodPop), "Lift me up" iz filma "Black Panther: Wakanda zauvijek" (Tems, Rihanna, Ryan Coogler i Ludwig Goransson) i "This is a Life" iz filma "Sve u isto vrijeme" (Ryan Lott, David Byrne i Mitski).

Vizualni efekti "Avataru", zvuk "Top Gunu", montaža

Oscara za vizualne efekte dobio je film "Avatar: Put vode", a nominirani su bili i filmovi "Na Zapadu ništa novo", "The Batman", "Black Panther: Wakanda zauvijek" i "Top Gun: Maverick".

Film "Top Gun: Maverick" nagrađen je Oscarom za najbolji zvuk, a konkurirali su mu "Na zapadu ništa novo", "Avatar: Put vode", "The Batman" i "Elvis".

Četiri Oscara za film "Na Zapadu ništa novo"

Njemački film "Na Zapadu ništa novo" dobitnik je četiri Oscara, onih za najbolji međunarodni film, fotografiju, scenografiju i originalnu glazbu, dok je u kategoriji kostimografije nagrađena Ruth Carter za film "Black Panther: Wakanda zauvijek".

Primajući nagradu za najbolji međunarodni film redatelj Edward Berger zahvalio je mladom glumcu Felixu Kammereru, koji je s njim došao na pozornicu. "Ovo je bio tvoj prvi film, ti si nas s lakoćom nosio na svojim ramenima", rekao je Berger.

Film snimljen po romanu Ericha Marije Remarquea o strahotama Prvoga svjetskog rata nagrađen je i u kategorijama najbolje fotografije, koja je uručena britanskom snimatelju Jamesu Friendu, najbolje scenografije, koju su dobili Christian M. Goldbeck i Ernestine Hipper, dok je Volker Bertelmann dobitnik Oscara za najbolju originalnu glazbu.

"Na Zapadu ništa novo" nominiran je i u kategorijama najboljeg filma, prilagođenog scenarija, zvuka, šminke i frizuru te vizualnih efekata.

U kategoriji međunarodnoga filma bili su nominirani i argentinski film "Argentina, 1985", belgijski "Blizu", poljski "Eo" i irski "Tiha djevojka", dok su za najbolju fotografiju konkurirali i Darius Khondji za "Bardo", Mandy Walker za "Elvisa", Roger Deakins "Empire of Light" te Florian Hoffmeister za film "Tár".

U kategoriji scenografije bili su nominirani i "Avatar: Put vode", "Babylon", "Elvis" i "Fabelmanovi", a u kategoriji originalne glazbe nominirani su bili i Justin Hurwitz za "Babylon", Carter Burwell za "Duhove otoka", "Son Lux" za "Sve u isto vrijeme" i John Williams za "Fabelmanove"

Oscar za šminku i frizuru za film "Kit"

Adrien Morot, Judy Chin i Annemarie Bradley osvojili su Oscara za šminku i frizuru u filmu "Kit", psihološkoj drami u režiji Darrena Aronofskog, s Brendanom Fraserom u glavnoj ulozi.

Film "Kit" nominiran je i u kategorijama glavne muške i sporedne ženske uloge.

Za šminku i frizuru nominirani su bili i filmovi "Na Zapadu ništa novo", "The Batman", "Black Panther: Wakanda zauvijek", "Elvis".

Filmu "Black Panther: Wakanda zauvijek" Oscar za najbolju kostimografiju

Američka kostimografkinja Ruth Carter dobitnica je Oscara za kostimografiju za film o superjunaku "Black Panther: Wakanda zauvijek".

Carter je Oscara dobila i 2018. godine za kostime u filmu "Black Panther", a nominirana je bila i za filmove "Amistad" (1997.) i "Macolm X" (1992.).

U istoj kategoriji nominirane su bile i Mary Zophres za "Babylon", Catherine Martin za "Elvisa", Shirley Kurata za "Sve u isto vrijeme" i Jenny Beavan za "Mrs. Harris Goes to Paris".

Oscari za kratkometražni dokumentarni film i kratkometražni animirani film

Film "Šaptači slonovima" Kartikija Gonsalvesa i Guneet Monga dobitnik je Oscara u kategoriji kratkometražnoga dokumentarnog filma.

Nominirani su bili i filmovi "Izlazak" Evgenije Arbugaeve i Maxima Arbugaeva, "Kako mjeriš godinu?" Jaya Rosenblatta, "Efekt Marthe Mitchell" Anne Alvergue i Beth Levison te "Stranac na vratima" Joshue Seftela i Conalla Jonesa.

Najbolji kratkometražni animirani film je "Dječak, krtica, lisac i konj" Charlieja Mackesyja i Matthew Freud, a u istoj kategoriji nominirani su bili i filmovi "Leteći mornar" Amande Forbis i Wendy Tilby, "Prodavač leda" Joãa Gonzaleza i Brune Caetana, "My Year of Dicks" Sare Gunnarsdóttir i Pamele Ribon te "Noj mi je rekao da je svijet lažan, a mislim da mu vjerujem" Lachlana Pendragona. 

Prvi Oscar na 95. dodjeli animiranom filmu "Pinokio" Guillerma del Tora

Prvi Oscar na 95. dodjeli nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti uručen je meksičkom redatelju Guillermu del Toru za dugometražni animirani film "Pinokio", dok su Oscare za sporedne uloge dobili Ke Huy Quaneu i Jamie Lee Curtis za film "Sve u isto vrijeme".

"Animacija je film. Animacija je spremna prijeći u sljedeću etapu. Svi smo spremni. Pomozite nam, molim vas", rekao je redatelj primivši prestižnu nagradu za animirani film "Pinokio", novu interpretaciju romana Carla Collodija.

Uz "Pinokija" nominirani su bili i filmovi "Marcel, školjka u cipelama" o potrazi male školjke za obitelji i mjestom u svijetu, "Mačak u čizmama: Posljednja želja", "Morska neman" o djevojci koja se potajice ubaci na brod lovca  na morska čudovišta i "Crvena panda" o tinejdžerici koja proživljava teške pubertetske dane.

Oscari za najbolje sporedne uloge Ke Huy Quanu i Jamie Lee Curtis za uloge u filmu "Sve u isto vrijeme"

"Mama, dobio sam Oscara", rekao je Ke Huy Quan, dobitnik Oscara u kategoriji najbolje sporedne muške uloge za film "Sve u isto vrijeme".

"Snovi su nešto u što morate vjerovati", rekao je. "Ja sam se gotovo odrekao svoga", dodao je glumac vijetnamskoga podrijetla karijeru je počeo kao dvanaestogodišnjak u filmu "Indiana Jones i ukleti hram".

Uz njega nominirani su bili i Brendan Gleeson i Barry Keoghan za film "Duhovi otoka" o dvojici starih prijatelja koji prekidaju sve odnose, Brian Tyree Henry za ulogu u filmu "Causeway" o američkom vojniku ranjenom u Afganistanu i Judd Hirsch za ulogu u filmu Stevena Spielberga "Fabelmanovi" o mladiću koji otkrivši obiteljsku tajnu ulazi u svijet filma.

"Znam da će reći da sam sama na sceni, ali nisam, ja predstavljam stotine gena", rekla je dobitnica Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu Jamie Lee Curtis, primivši nagradu za ulogu u filmu "Sve u isto vrijeme".

Uz nju su nominirane bile i Stephanie Hsu za ulogu u istom filmu te Angela Bassett za "Black Panther: Wakanda zauvijek", Hong Chau za film "Kit" i Kerry Condon za ulogu u "Duhovima otoka".

"Navalni" najbolji dokumentarni film, "An Irish Goodbye" najbolji kratkometražni igrani film

Film o ruskom oporbenom političaru, žrtvi pokušaja trovanja "Navalni" Daniela Rohera,  dobio je Oscara u kategoriji dokumentarnog filma. 

Nominirani su bili i filmovi "Sve što diše" o dva brata koji vode bolnicu za ptice Shaunaka Sena, Aman Mann i Teddyja Leifera, "Ljepota i krvoproliće" Laure Poitras o aktivistici Nan Goldin, "Ljubavna vatra" o francuskim istraživačima vulkana Sare Dosa, Shanea Boris and Ina Fichman

"Kuća od krhotina" o djeci sirotišta u istočnoj Ukrajini Simon Lereng Wilmont and Monica Hellström – prošle godine na doxu

"Navalni" o ruskom oporbenom političaru, žrtvi pokušaja trovanja Daniel Roher, Odessa Rae, Diane Becker, Melanie Miller and Shane Boris

"An Irish Goodbye" Toma Berkeleyja i Rossa Whitea najbolji je kratkometražni igrani film, a nominirani su bili i "Ivalu" Andersa Waltera i Rebecce Pruzan, "Zjenica" Alice Rohrwacher i Alfonsa Cuaróna, "Noćna vožnja" Eirika Tveitena i Gaute Lid Larssen te "Crveni kovčeg" Cyrusa Neshvada

Svečanost u Dolby Theatreu vodi komičar Jimmy Kimmel, treći put nakon 2017. i 2018. godine.

U utrku za Oscara s najviše nominacija, 11, ušao je znanstveno-fantastični film "Sve u isto vrijeme", slijede "Na Zapadu ništa novo" i "The Banshees of Inisherin" s po devet i "Elvis" s osam. 

Popis dobitnika Oscara

Najboljim filmom na 95. dodjeli nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti proglašen je "Sve u isto vrijeme", koji je osvojio ukupno sedam Oscara, a slijedi njemački film "Na zapadu ništa novo" s četiri.

Najbolji film: "Sve u isto vrijeme"

Režija: Daniel Kwan and Daniel Scheinert, "Sve u isto vrijeme"

Glavna muška uloga: Brendan Fraser, "Kit"

Glavna ženska uloga: Michelle Yeoh, "Sve u isto vrijeme"

Sporedna muška uloga: Ke Huy Quane, "Sve u isto vrijeme"

Sporedna ženska uloga: Jamie Lee Curtis, "Sve u isto vrijeme"

Originalni scenarij: "Sve u isto vrijeme", Daniel Kwan i Daniel Scheinert

Adaptirani scenarij: Sarah Polley, "Žene govore"

Animirani film: "Pinokio", Guillermo del Toro, Mark Gustafson, Gary Ungar i Alex Bulkley

Međunarodni film: "Na zapadu ništa novo", Njemačka

Dokumentarni film: "Navalni", Daniel Roher

Kratkometražni dokumentarni film: "Šaptači slonovima", Kartiki Gonsalves i Guneet Monga

Kratkometražni igrani film: "An Irish Goodbye", Tom Berkeley i Ross White

Kratkometražni animirani film: "Dječak, krtica, lisac i konj", Charlie Mackesy i Matthew Freud

Originalna glazba: "Na zapadu ništa novo", Volker Bertelmann

Originalna pjesma: "Naatu naatu" (RRR), glazba M.M. Keeravaani, tekst Chandrabose

Zvuk: "Top Gun: Maverick", Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon i Mark Taylor

Scenografija: "Na Zapadu ništa novo", Christian M. Goldbeck i Ernestine Hipper

Fotografija: "Na Zapadu ništa novo", James Friend

Šminka i frizura: "Kit", Adrien Morot, Judy Chin i Annemarie Bradley

Kostimografija: "Black Panther: Wakanda zauvijek", Ruth Carter

Montaža: "Sve u isto vrijeme", Paul Rogers

Vizualni efekti: "Avatar: Put vode", Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon i Daniel Barrett

(Hina)